Emiel Gerner is een van onze Mariënheemse gemeenteraadsleden en schrijft hier met enige regelmaat een column over. Soms over actuele politiek en soms over alledaagse zaken.

Het zit er bijna op, mijn eerste termijn als gemeenteraadslid in Raalte. Vier jaar geleden heb ik als 21-jarige Mariënhemer de stoute schoenen aangetrokken en mezelf kandidaat gesteld voor de Gemeenteraad. Inmiddels kijk ik terug op een mooie periode en een aantal politieke successen.

Vaak wordt mij gevraagd wat daar nou zo leuk aan is, politiek. Inmiddels heb ik de 25 gehaald, maar ik blijf nog steeds de jongste binnen de Gemeenteraad en bijna alle overige bijeenkomsten waar ik in deze rol aanwezig ben. Mensen van mijn generatie begrijpen vaak niet waar mijn interesse vandaan komt en waarom ik zo’n 10 á 15 uur per week mijn inzet voor het publieke belang.

Ik denk dat ik daar sinds deze week een goed antwoord op heb. Aanstaande zondag is Klaas Dijkhoff te gast bij Collegetour en afgelopen donderdag was ik bij de tv opnames in Den Haag. Klaas is onze fractievoorzitter in de Tweede kamer en met afstand mijn favoriete politicus. In bijna twee uur sprak hij over allerlei zaken, maar tussen neus en lippen door sprak hij de quote: ’t is ook gewoon erg gezellig bij ons!’. Dit was deels het antwoord op de vraag van een student die zich afvroeg waarom mensen lid moesten worden van de VVD.

Het plezier in het raadswerk is, los van het goed willen regelen van algemene zaken, goede discussies en af en toe stevige debatten, nog meer te danken aan mijn partij en partijgenoten. Wij vergaderen niet te vaak en niet te lang. We nemen onszelf niet al te serieus, maar de partij juist wel. En de beste gesprekken over inhoud komen vaak pas ter sprake aan de bar.

Ik kan natuurlijk niet goed inschatten hoe het er bij de overige partijen achter de schermen aan toe gaat, maar wat mijn partij tot een fijne club mensen maakt is de toegankelijkheid, de landelijke lijnen en de opleidingen. Verschillende cursussen en landelijke trainingen heb ik tegen een zacht prijsje kunnen volgen en hierbij ontmoet je partijgenoten uit alle lagen van de politiek. Kamerleden, Statenleden en vertegenwoordigers uit buurtgemeenten. Allemaal bereikbaar met één belletje en altijd bereid om jouw verhaal aan te horen. Uiteraard draait het bij die trainingsdagen om debattechnieken, mediatraining of liberalisme, maar evengoed om de bitterballen en het biertje aan het eind.

Dus wanneer mensen aan mij vragen wat de reden is dat ik plezier beleef aan politiek is dat deels te wijten aan het mee mogen praten over belangrijke zaken om ons heen, maar ook zeker aan de fantastische partij die mij de kans heeft gegeven om hen te vertegenwoordigen!

Deel dit via social media