Toos zat het boek over Mariënheem 75 jaar weer eens door te bladeren en vond daarin een mooie foto, van melkrijder Gerrit Haarsman. De foto is nog uit de tijd dat de melkmachine en de melktank nog uitgevonden moesten worden. De melk werd in bussen van 30 L van de boerderij naar de melkfabriek gebracht. De boeren kregen de melk eens per twee weken uitbetaald. Dat uitbetalen ging in contanten, in bruingele papieren zakjes, met dezelfde melkrijders van de fabriek naar de boer. Om die zakjes stuk voor stuk bij de boer af te geven was teveel werk. Een brievenbus om de zak met geld in te deponeren was nergens aanwezig, laat staan dat er een touwtje uit de brievenbus hing, om de deur te openen. Wel stond op een boerderij de achterdeur de gehele dag open, ook al waren de boer of boerin soms in geen velden of wegen te zien. Daarom werd het zakje met melkgeld half tussen het deksel van de melkbus geklemd, zodat de boer of boerin, zodra ze in de buurt kwamen het melkgeld konden innen en daarmee was dan de “uitbetaling” van de fabriek een feit.

“Veronderstel nou eens” zei Hein, “veronderstel nou eens dat de tijd niet voor alles en iedereen even snel vooruit was gegaan. Veronderstel nou eens dat de banken waren blijven steken in het midden van de vorige eeuw. Dan hadden we de bankencrisis mooi gemist en van alle gedoe over pinpas fraude en internet bankieren hadden we nooit gehoord. Maar och die arme melkrijders, want als de melkfabriek niet kan telebankieren moeten de boeren hun melkgeld wel contant blijven ontvangen En als de melkbussen toch niet gemist kunnen worden en intact moeten blijven,om het melkgeld tussen het deksel te klemmen kunnen ze ook wel gebruikt worden om de melk in te vervoeren. Maar ja.. als je een paar honderd bussen een voor een op de melkwagen moet slingeren, wie wordt er dan nog melkrijder.”

“Je draaft weer eens lekker door” zei Toos “Ik denk dat we toch maar blij moeten zijn dat alles een beetje gelijke tred houdt in de ontwikkeling. We moeten de pinpas fraude, de bankencrisis en de computer hackers maar zien te beheersen. Evenals de gevolgen van die mega stallen die afbranden en eieren die niet gegeten mogen worden omdat je er ziek van kan worden. Een ding is zeker, het onderlinge vertrouwen met het touwtje van Jan Terlouw uit de brievenbus en het geelbruine melkgeldzakje van Gerrit Haarsman tussen het deksel van de melkbus, krijgen we nooit meer terug.”

Alhoewel…. Begint de Jumbo niet binnenkort met thuis bezorgen van de dagelijkse boodschappen, daar waar Tommy van Thomas is gestopt ?

Deel dit via social media