Hier vind je een overzicht van de beschikbare workshops van het vrijwilligerssymposium. Hier vind je tevens informatie over de kosten en de aanmeldingsprocedure.

 

De workshops

  1. Sociale Netwerk Methode
    Daphne Stroobants, MEE IJsseloevers
    De werkwijze van MEE is dat we er van uit gaan dat mensen en hun omgeving zelf in staat zijn ideeën, oplossingen en plannen te bedenken voor de kwesties in hun leven. MEE faciliteert dit proces d.m.v. een stappenplan en met behulp van specifieke tools. Wil jij hieraan proeven, geef je dan op voor deze workshop (max. 12 mensen per keer).
     
  2. Vrijwilligerswerk en Dementie
    Ria Krabbendam en Jeannet Kleine Schaars, Carinova en Gemeente Raalte
    Aan de hand van de nieuwste inzichten vanuit recent onderzoek geven zij uitleg over wat er gebeurt in het hoofd van de persoon met dementie. Ook leggen ze het belang uit van belevingsgerichte en omgevingsgerichte zorg, en komt aan bod hoe je als vrijwilliger creatief leert inspelen op bepaald gedrag. Voor geïnteresseerden is er later in de Week tegen Eenzaamheid de mogelijkheid tot een verdiepende vervolg workshop (max. 25 personen per keer).
     
  3. "Een Steekje Los?"
    Eline Wilgenhof, Vriendendiensten Deventer
    Met het spel "Een Steekje Los?" brengt mensen op een luchtige manier in gesprek over allerlei onderwerpen die met psychische gezondheid samenhangen. Dit keer wordt en specifieke uitbreidingsset rond eenzaamheid gebruikt. Wilt u meer weten over hoe om te gaan met gedrag dat samenhangt met psychische kwetsbaarheid, meld u dan aan voor deze workshop (max. 25 personen per keer).
     
  4. Omgaan met Verlieservaringen
    Annelies Peters, Mindfit
    Er zijn verschillende risicofactoren die ertoe kunnen bijdragen dat u eenzaamheid ontwikkelt. Een verlieservaring is zo'n risicofactor; verlies van partner, werk of bijvoorbeeld gezondheid kan ertoe leiden dat u zich eenzaam gaat voelen. Maar hoe kun je hier mee omgaan (max 12 personen per keer)?
     
  5. Gamen zonder mate(n)
    Annemarie Boersma, Tactus Verslavingszorg
    Gamen is voor veel jongeren een leuk tijdverdrijf, maar helaas loopt het soms uit de hand. De afgelopen jaren is de hulpvraag bij de verslavingszorg voor problematisch gamen gestegen naar zo’n vijfhonderd hulpvragen per jaar. Deze workshop is gericht op gamen en jongeren en is met name bedoeld om te informeren en te inspireren. Wanneer is gamen eigenlijk een probleem en spreek je van verslaving? Hoe vaak komt het voor? Hoe kun je problematisch internetgebruik / gamen voorkomen als ouder of professional (max. 25 personen, 1 workshop)?
     
  6. Alcohol
    Annemarie Boersma, Tactus Verslavingszorg
    Hoe zit het met het alcoholgebruik in de gemeente Raalte onder jongeren, volwassenen en ouderen? Is er een probleem of wordt het overdreven? Is het niet gewoon iets dat bij de jeugd hoort en vanzelf weer over gaat? En wanneer spreken we eigenlijk van een verslaving? In deze workshop wordt informatie gegeven over alcohol, lokale cijfers van gebruik komen voorbij en er is voldoende ruimte voor vragen en discussie (max. 25 personen, 1 workshop).
     
  7. Andere Cultuur, Andere Geschiedenis
    Marloes Meijerman, Vluchtelingenwerk Raalte
    Eenzaamheid is een van de grootste problemen van vluchtelingen. Vluchtelingen verlaten huis en haard op zoek naar een betere toekomst. Hierbij worden zij gescheiden van hun sociale omgeving, hun familie en vrienden. Ze laten bovendien hun thuiscultuur met alle daarbij behorende gebruiken, normen en waarden achter. Vervolgens komen ze in een ander land waarin ze de mensen niet kennen en waar ze moeten gaan aarden in een cultuur waarvan ze de gebruiken niet kennen. In deze workshop gaan we in gesprek met een ervaringsdeskundige! (max 25 personen per keer)
     
  8. Hersenletsel krijg je niet alleen
    Eefje van Meurs en Lieke Henning, Interakt Contour
    “Hersenletsel krijg je niet alleen”. Een bekende uitspraak. Toch is er een grote groep mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel), die door onzichtbare gevolgen van NAH hun vrienden, kennissen of zelfs familie verliezen. Zij zijn helaas wél alleen. Anderen hebben nog wel een netwerk om zich heen, waar zij hulp en steun van krijgen. Toch kunnen ook zij zich eenzaam voelen. Welke gevolgen van het hersenletsel spelen hierbij een rol en hoe kan deze doelgroep zo goed mogelijk ondersteund worden? Door het delen van informatie en het aangaan van het gesprek met elkaar, hopen we een antwoorden te krijgen op de vragen die spelen (max. 25 personen per keer).
     
  9. Sociaal isolement of eenzaamheid versterkt het gevoel van armoede
    Annie Kappert en André Klein Tank, Humanitas
    Armoede en schulden zijn ook risicofactor voor eenzaamheid. Geen lid kunnen zijn van een sportclub, niet kunnen uitgaan of niet op vakantie kunnen; dit zorgt er volgens onderzoek voor dat mensen zich arm voelen. Ondersteuning om deel te kunnen nemen aan het sociale leven en advies en ondersteuning bij budgetplanning zijn belangrijk om participatie te vergroten en (het gevoel van) armoede te verminderen. In deze workshop komen zaken aan bod als hoe schulden je leven kunnen gaan beheersen en mensen in hun ontwikkeling en hun functioneren beperken, een budgetplan, voorliggende voorzieningen, en tenslotte het Convenant Raalte Armoedevrij : Strijd tegen armoede en isolement (max. 20 personen per keer).
     
  10. Praktische hulp van groepen vrijwilligers wanneer
    je netwerk te smal is

    Margreet Smit, Present Deventer
    Present Deventer slaat al 10 jaar bruggen tussen hen die iets voor een ander willen betekenen en zij die daarmee geholpen kunnen worden. Bij bruggen gebeurt wat, kunnen mensen elkaar ontmoeten. Generaties, wijken, straten, buren, collega´s en culturen worden met elkaar verbonden. De naam ‘Present’ wil zeggen: er zijn voor de ander, als een cadeau, in het hier en nu, de ‘present time’. Wil je meer weten over Present en hun werkwijze, wat zij signaleren en wat ze daarmee doen? Meld je aan. (max 15 personen per keer)

Geef bij aanmelding aan welke vier workshops u het meeste aanspreken; voorkeur 1 is dan de workshop die u het liefst bijwoont. Wij proberen u in te delen bij uw eerste twee voorkeuren, maar mochten deze vol zijn dan weten we ook uw andere interesses.

Aanmelden en kosten


Wilt u het symposium bezoeken? U bent van harte welkom!Stuur dan een mail naar vrijwilligerspuntraalte@landstede.nl met daarin:

  • uw naam
  • uw adres en telefoonnummer
  • de organisatie waar u vrijwilligerswerk doet
  • uw top-4 workshops (nr. 1 is favoriet, nr. 2 daarna, etc).

Wij zullen na sluiting van de aanmeldingen (19 september) een bevestigingsmail sturen met daarin adres, routebeschrijving en de voor u geselecteerde workshops. Wilt u deze mail (geprint of digitaal) meenemen naar het symposium?Het symposium kost 15 euro per persoon (wij beogen geen winst, maar enkel kostendekking). Wanneer u kunt aantonen dat u in de gemeente Raalte woont en/of daar vrijwilligerswerk doet, dan is het symposium voor u gratis. Wanneer er veel aanmeldingen zijn, hebben vrijwilligers uit de gemeente Raalte voorrang.

Deel dit via social media