In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

 In Overijssel vindt u dan ook veel herinneringen aan deze tijd zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea. In de regio’s Salland en Twente zijn 4 Liberation Fietsroutes ontwikkeld die langs deze plekken leiden. 

Vier Liberation Fietsroutes 
Met behulp van het uitstekende fietsknooppuntensysteem in Salland en Twente zijn deze routes uitgezet. De routes zijn beschreven in het routeboekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente’. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende
persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kunt u op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routes variëren van 45 t/m 75 kilometer en leiden u door de gemeentes Deventer, Rijssen-Holten, Olst-Wijhe, Twenterand, Raalte, Hellendoorn en Wierden. Niet alleen maakt u kennis met de gebeurtenissen rondom de bevrijding, maar ook met het schitterende landschap waaronder het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en historische steden zoals Hanzestad Deventer. In het boekje staan overnachtingstips, maar ook een overzicht van de bezienswaardigheden tijdens uw fietstocht. Het routeboekje is verkrijgbaar bij de Tourist Info’ en VVV’s in Salland en Twente voor €4.50 .

Luisterplekken
Op initiatief van de gemeenten Wierden, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen- Holten, Olst-Wijhe, Raalte en Deventer zijn op vier locaties in Twente en drie in Salland luisterplekken gecreëerd. Bij deze luisterplekken kunt u luisteren of lezen over een specifieke gebeurtenis rondom de bevrijding. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute. nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden. Fietst u een Liberation Fietsroute dan komt u langs deze luisterplekken.  Meer informatie over de Liberation Fietsroutes in Salland en Twente vindt u op www.visitoost.nl/liberationroute

Deel dit via social media