Op zondag 3 juni viert Arjan Schepers dat zijn kwekerij al weer 10 jaar bestaat met een open dag. Tijdens de open dag zijn een aantal collega kwekers uitgenodigd. Zij bieden samen een gevarieerd aanbod van planten aan tijdens een gezellige markt in de tuin van het bedrijf. Er zullen heel veel vaste planten, maar ook eenjarigen, rozen, bollen en tuingereedschap te koop zijn. Ook kunt u op het terras een kopje koffie of thee drinken met wat lekkers. De open dag is op zondag 3 juni van 10.00 tot 17.00 uur, aan de Hakkershoekweg 9 in Mariënheem. Toegang is gratis. 

 

Arjan ontdekte bijna twintig jaar geleden dat hij, industrieel ingenieur, het verkeerde vak had gekozen. Hij liet zich omscholen tot tuinder en leerde bij collega kwekers het vak. Tien jaar geleden waagde hij samen met zijn vrouw de sprong en startte zijn eigen bedrijf. Hij vond in Mariënheem een plek met voldoende mogelijkheden om zijn droom vorm te gaan geven. Op wat toen een maïsveld was, groeien nu ruim 1000 soorten in een door houtsingels omsloten moederplantentuin. 

 

Deze tuin, die vrij toegankelijk is voor bezoekers, is de bron van alle planten die worden gekweekt. Bezoekers kunnen hier op hun gemak bekijken hoe een plant groeit en bloeit, ter inspiratie voor de eigen tuin. Arjan beoordeeld hier planten op hun kwaliteit en toepasbaarheid, zoals gezondheid en winterhardheid, maar ook of planten niet woekeren of omwaaien. Dit alles vanuit de overtuiging dat  een goede beplanting zorgt voor een mooie tuin die niet veel werk hoeft te zijn. Vanuit dit idee wordt met de juiste planten een mooie tuin voor iedereen bereikbaar, van ervaren tuinliefhebbers tot starters met een eerste tuin. 

 

Het kweken van zo een breed mogelijk sortiment van vaste planten is een vak waarin je je kunt blijven ontwikkelen. Arjan reist hier de hele wereld voor over, om in binnen en buitenland ervaringen uit te wisselen en te zoeken naar nieuwe, mooie planten. Zo ging hij onlangs op een botanische reis naar Kirgizië en bracht zaden en stekken mee naar huis. Deze worden opgekweekt en enkele soorten zullen verkocht worden op de kwekerij. Voor het uitgebreide sortiment is de kwekerij de afgelopen jaren twee keer onderscheiden met een medaille op de internationale kwekerijdagen in Bingerden. Een prestatie waar we trots op zijn. Het doorgeven van kennis en vakmanschap aan enthousiaste jonge mensen is tevens een aspect waar Arjan zich graag voor inzet.  Studente uit de regio, maar ook van een Franse vakschool, lopen stage op het bedrijf. 

 

Ook kunnen klanten natuurlijk bij Arjan terecht voor advies. Dat kan op de kwekerij, maar als u dat wilt ook bij u thuis. Zo kan Arjan eventueel zorgen voor een plan voor de beplating van uw tuin. Mensen die pas beginnen met tuinieren vinden dat soms best ingewikkeld. Om hen wat op weg te helpen met verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden in de tuin, gaat Arjan komend jaar op de kwekerij een aantal voorbeeldborders aanleggen. Het is mogelijk om voor elke plek een mooie beplanting te maken die weinig onderhoud vraagt, Arjan helpt u daar graag mee op weg.  

Deel dit via social media