De Gehandicapten Adviesraad Raalte bestaat dankzij vrijwilligers, dit werk is zo belangrijk, dat het op z’n minst professioneel ondersteund moet worden. En de gemeente kan de Raalter samenleving actief deelgenoot maken van het leven van mensen die zorg nodig hebben. Dat zijn twee concrete uitkomsten van de inspiratiemiddag over gehandicaptenzorg die Raalte Natuurlijk zaterdag hield.

 

“De bureaucratie is een parttime baan voor mij,” zegt Patty Bloeme uit Mariënheem op de inspiratiemeeting van Raalte Natuurlijk. Ze is een flink deel van haar tijd kwijt aan regelgeving rondom haar handicap. En ze moet het meeste zelf uitzoeken. Steun van de veroorzakers van die regels is er niet of nauwelijks.

Raalte Natuurlijk verdiepte zich in het leven van mensen die minder goed uit de voeten kunnen. Betty Stam uit Heeten is zelfstandig adviseur ter versterking van mensen met een beperking en verzorgde tijdens de meeting een inleiding. Patty Bloeme was aanwezig vanuit de landelijke actiegroep ‘Wij staan op’, Sanne Dasselaar, Maaike Baarslag en Rita van Blokfoort vertegenwoordigden de Gehandicapten Adviesraad Raalte.


Het is best schrikken als je de mensen met een handicap over hun ervaringen hoort. Te steile afritten van stoep naar straat, openbare bankjes zonder leuning, klinkers op de Grote Markt waardoor zij er niet kunnen komen, zelfs verkeersdrempels waar ze op vast komen te zitten. Adviezen die de adviesraad geeft maar waar tot grote frustratie niets mee wordt gedaan. Ook keukentafelgesprekken met ambtenaren die niet luisteren naar de vraag maar alleen maar regelgeving aan het afvinken zijn, wandelgebied Raalter Bos waar je nog niet eens met een kinderwagen in terecht kunt, fietsen en reclameborden in de winkelstraat die in de weg staan, trein en bus die met de mond belijden dat ze toegankelijk zijn, maar in de praktijk vaak niet, ellenlange discussies over de aanschaf van een vaatwasser omdat je dat zelf niet met de hand kunt, onderhoudscontracten van je speciale voertuig… En dan nog maar niet te spreken over hobbels bij het verkrijgen van een hypotheek of een ondernemerskrediet en een gemeente die contracten afsluit met een bedrijf voor hulpmiddelen dat als slechtste uit de bus kwam.

Niet echt om vrolijk van te worden dus.

Terwijl het best heel anders kan, praat Betty Stam uit ervaring. “Heel simpel, vraag mensen met een handicap ‘wie ben je’ en ‘wat heb je nodig’! Daarmee kom je achter de echte hulpvraag, creëer je zelfredzaamheid, kan de gehandicapte langer thuis blijven wonen. Je moet eigenlijk letterlijk en figuurlijk drempels wegnemen. Samen dingen doen is beter dan dat de een iets voor de ander doet! Praat over toekomstplannen in plaats van over
zorgplannen.”

Dat scheelt meteen veel bureaucratie en met zorg op maat ben je meteen van hulpmiddelen af waar niet om gevraagd is of die helemaal niet geschikt zijn, blijkt uit de verhalen van Patty, Sanne, Maaike en Rita.

Raalte Natuurlijk wil zich daar hard voor gaan maken, samen met de Gehandicaptenraad, maar eigenlijk ook samen met de Verenigde Naties. Ook Nederland – zei het als laatste land – heeft ook het Verdrag voor gelijke rechten voor mensen met een handicap ondertekend en daar willen we werk van maken.

Volgens Raalte Natuurlijk is er meer voor nodig dan dat ambtenaren eens per jaar met een rolstoel of geblinddoekt door het centrum van Raalte gaan om te ervaren hoe lastig het is gehandicapt te zijn. “Daarmee komen ze niet in de buurt van hoe ons leven is”, zegt de Gehandicaptenraad, waarvan de leden overigens ook zeggen dat ze zich tegenover de gemeente liever niet altijd al te kritisch uitlaten, “want uiteindelijk zijn we wel van hen
afhankelijk.” Met als gevolg dat “het poppetje dat het hardst schreeuwt meestal wint…”

Raalte Natuurlijk bepleit daarom bij de gemeente Raalte een professioneel secretariaat op te zetten voor de Gehandicapten Advies Raad, omdat we het vreemd vinden dat deze adviesraad puur op basis van vrijwilligheid werkt. Op veel andere vlakken betaalt de gemeente smakken met geld voor professioneel advies. De gehandicapten moeten het doen met vrijwilligers.

Raalte Natuurlijk nodigt wethouder Gerria Toeter uit om hier over verder te praten.

Deel dit via social media