Energie wordt duurder dus gaat de energierekening omhoog. Maar achter die ‘dus’ kun je net zo goed ‘dus ga ik energie besparen’ of ‘dus ga ik zelf energie opwekken’. Dan wordt energie die je koopt wel duurder, maar omdat je minder koopt is er een gerede kans dat de energierekening naar beneden gaat.

 

Ja, maar …
Ja, maar ik heb geen geld voor isolatie en zonnepanelen.
Ja, maar ik heb een ongunstig dak.
Ja, maar alleen rijkere mensen kunnen zich dat veroorloven.
Ja, maar ik doe nu nog niks want straks wordt het allemaal weer anders…


Het is allemaal veel bereikbaarder dan je denkt. En nee, niet in iedere situatie is er een oplossing. Maar heel vaak wel.


Neem de isolatie. Dat kost geld op het moment dat je het aanschaft. Maar omdat de energierekening omlaag gaat, verdien je de investering door de besparing vaak snel terug. Tegelijk gaat je wooncomfort omhoog en wordt je huis meer waard. Deze waardevermeerdering wordt vaak ‘vergeten’, om het rekenplaatje ongunstiger te krijgen om ‘dus maar niet te hoeven doen’!


Neem zonnepanelen. Die platen op je dak geven zoveel rendement dat je de investering er binnen zeven jaar uit hebt. Want alles wat je zelf opwekt, kun je voor dezelfde prijs verkopen als de prijs die je zelf betaalt bij aankoop van stroom. Die regeling (saldering) wordt afgeschaft maar de overheid heeft een alternatief beloofd waardoor zeven jaar terugverdienen een feit blijft en de kans is groot dat er tussen nu en vijf jaar goed betaalbare
opslagmogelijkheden zijn zodat je ’s avonds van je overdag opgewekte stroom kunt
genieten.

- Deze manier van investeren is een stuk rendabeler dan het geld op de bank zetten

- Dat je dak niet gunstig ligt is tegenwoordig vaak ook al achterhaald. Panelen hebben niet per definitie zon nodig (maar wel licht) en ze zijn stukken goedkoper geworden, waardoor een oost- en westligging gunstiger kan zijn dan zuid. Je hebt dan meer te besteden oppervlak en een veel langere periode van opwekken.

- Heb je helemaal geen dak, dan kun je mede-eigenaar worden van grote zonneparken of met de buurt een project opzetten waarbij je gebruik maakt van elkaars daken. De vakmannen van Energieloket Salland weten daar alles van.)

- Heb je er geen geld voor liggen, dan kun je geld lenen tegen heel schappelijke tarieven en de lening terug betalen met de besparing op je maandlast van de energie. Zie ook de link naar subsidiemogelijkheden op duurzaaminsalland.nl


Het is verstandig je huis per omgaande te isoleren. Dat levert direct winst en comfort op. Denk er dan ook aan dat je goed ventileert want dat levert verse lucht op. De vakmannen van het Energieloket Salland kunnen daar goed in adviseren. Ze zullen het dan met je hebben over een WTW, een warmteterugwininstallatie, waarbij de verse buitenlucht opgewarmd wordt als die naar binnen gaat door de warme binnenlucht die naar buiten gaat.
Als jouw cv-ketel het op termijn een keer begeeft heb je de isolatiemaatregelen al genomen.

Je kunt dan goed inschatten welke nieuwe ketel (of warmtepomp) je tegen die tijd moet nemen. Als je op die manier tegen de stijgende energieprijzen aankijkt, dan stijgen de prijzen nog steeds, maar dan kost het jou niets extra, zelfs mínder. Hoe sneller je handelt, hoe eerder jouw investering is terugverdiend. Intussen wordt de woning per direct meer waard en stijgt het comfort.

Deel dit via social media