Maar voor de Playbackshow zelf begon, openden Invincible André en Prins Raymond met de dansmariekes. De prins zwaaide zijn nieuwe scepter – of soms misschien ook wel niet. Het eerste optreden was van de Senioren Dansmariekes. Die waren duidelijk 50 min, wat een hot shots en wat een mooie show! Daarna de meiden van de Junioren waar de piraten de scepter zwaaiden, eh ik bedoel hun zwaarden. Door de geweldige choreografie met ingewikkelde draaipatronen raakte niemand gewond en kon de playbackshow van start, gepresenteerd door Sanne (met pantertrui) en Judith (met panterjasje). De jury bestond uit Eline, Emiel en Prins Raymond.

Bij de playbackshow bijt de jeugd het spits af, daar zijn die het beste in. Pien en Anne waren twee heel fitte kleurige stuiterende kiezeltjes die “Fitlala” brachten. De jury ging van “Aaaaaaah”… wat schattig naar “Wauw”…. Wat knallen die meiden zeg. Ze werden gevolgd door Sanne, Sophie en Emily die een fraaie roze choreografie ten beste brachten met TakiTaki. Loïs en Marieke traden op met “Kisses and Dancing”. Ze zeiden dat er geen kusjes aan te pas kwamen maar de jury zag ze toch echt wel. Naast die kusjes was het stevige rock voor en door kids. De eerste heren waren ‘Ali B, Boef en Ronnie Flex’ (Sep, Tygo en Stan) die ontzettend ‘lauw’ een rap deden. Zie die rap maar eens te playbacken en dan maakten ze ook nog met bijpassende uitstraling goed gebruik van het podium. De jury: “Gasten, dit was gewoon super goed jonguh.”

Ze werden gevolgd door Beyoncé uit Deventer die over het podium rockte en rolde in haar eentje. Bregje had de kleding speciaal uit Boedapest laten komen, zoals het een Queen B past. Marit en Naomi stonden samen met Judith en Sanne even een kwartet panters te zijn op het podium maar aangezien alleen Marit en Naomi het nummer hadden geoefend deden ze dat toch maar samen. Het dansje ging zo soepel als sluipende panters, ze maakten er een hele show van met speciale lichteffecten. Daarna kwamen ‘José, Patty en Marja’ op het podium, terug van weggeweest. Het gebeurt wel vaker in de playbackshow: oude tijden herleven en worden nog beter. Toppop vroeger was hier niks bij: een LUV-medley. Amber, Bodyl en Jentl brachten het zo stralend, fris en fruitig dat prins Raymond alweer zijn scepter uit het oog verloren was.

In de pauze kwamen de Dames Dansmariekes met hun vertolking van Avatar – er woei een stevige bries, het was een aardschokkend, vurig optreden maar toch vloeiend als water. Dat krijg je met die vier elementen. Tess, Nyka en Dewi brachten ons daarna weer in tropische sferen – ze landen op Ibiza en brachten de zon binnen in het Asspel. Alles komt goed sowieso, zeker met zo’n knallende show en zo’n trotse papa-prins. Evy en Senna waren de Veronica’s: stoere rockchicks, die Engels playbacken en tegelijk gitaar spelen met een rockchick-attitude, en op de achtergrond kon je op de foto’s zien dat ze al overal zijn geweest. Jesse zorgde dan weer dat we allemaal mee konden zingen in het afgrondkoortje met “Vlieg met me mee naar de regenboog”, en hij had er zelfs zelf voor in een vliegtuig gevlogen getuige de foto’s! Sommige mensen kweken zelfs een buikje speciaal voor de playbackshow, knap gedaan Jesse!

Tess en Britt brachten rockende wild west met mooie synchrone linedance en daarbij nog playbacken show met “Cotton Eyed Joe”. Jurylid Emiel is er nu achter dat hij het dansje al die tijd verkeerd heeft gedaan. Tim en Tiemen maakten ons allemaal goed wakker. Ze ‘deden’ geen ACDC met Thunderstruck, nee, ze WAREN het. Die houding, die moves, die loepzuivere getimede playback en gitaar. Daar ga je vanzelf bij headbangen, ik wel tenminste. De jury verwoordde het aldus: “Sodeju! – Mannen, jullie rockten het dak eraf!” en “jij moet vanavond hartstikke hees zijn, zo goed playback je”. Tegelijk met alle lof kwam er een uitdaging naar de vaders van de heren voor volgend jaar.

Nu waren we wakker en konden goed opletten bij een héél andere performance: Dinte met “Chandelier” van Sia – ze playbackte ook als wij dat niet konden zien en liet zien dat modern ballet héél veel laat zien. Niet alleen de song, maar ook de bewegingen en gezichtsuitdrukking vertellen een verhaal. Eigen bewegingen gingen naadloos over in synchroon met de video dansen. Keigoed. Noor en Ellis brachten een verhaal over liefde en verraad waar je koud van werd. Deze ijsblokjes brachten een nummer van Nielson – een nieuwe generatie staat op.

Last, but not least: Hanneke, Noa, Noa, Pleun, Jentl, Yael, Meike, Liz en Dewi. In liefllijke roze badjasjes. De door aliexpress bijgeleverde slipjes hadden hun lot in de prullenbakken gevonden. Alle muziekstijlen vlogen ons vanavond om de oren want zij brachten opera. Jawel, opera. En ondertussen nageltjes lakken, ze kunnen alles tegelijk. Maar als de badjassen uitgaan zijn daar de meiden zoals wij ze nog van vorig jaar kennen: headbangende rockchicks on a “Highway to hell.” Terwijl wij, publiek, daarna bij kunnen komen gaat de jury in beraad. Een zware taak terwijl wij kunnen genieten van de Senioren Dansmariekes (die 50 minners, weet u nog) die het ons voor de ogen deden schimmeren met zwart, wit en glans op een medley van J-lo. Met een lift terwijl ze verder dansen, niks lijkt te moeilijk voor ze!

Schitterende optredens maar op het eind … kan er maar één de winnaar zijn…. Derde plaats was voor Pien en Anne, want met maar 7 jaar al zó op een podium staan, met die uitstraling en ook playbacken, dat is heel knap gedaan! De tweede prijs ging naar LUV die met de ons welbekende oude dansjes perfect bewegend en beter playbackend dan LUV zelf hadden opgetreden. Maar ècht het nummer genaild hadden Tim en Tiemen met ACDC’s Thunderstruck. En zo mocht de zaal nóg een keer uit zijn bol gaan! De heren rockstars gaan ervandoor met de door het Open Dart Toernooi Mariënheem beschikbaar gestelde prijs van het zwembadarrangement!

Weer kwam er hoog bezoek, van vroeger welbekend: ABBA. Benny (45), Frida (19), Agnetha (18+) en Björn (46) kwamen ons met een bezoek vereren, want “meedoen is belachelijker dan winnen”. Met schwung en van Agnetha een knipoog brachten ze het gehele ABBAoeuvre. Jeugdprins Sem en zijn jeugdraad brachten een optreden met eh, iets met vissen die rood over het podium hakken op zoek naar tosti’s met dikke lol. Ze hadden geen woorden maar daden, maar dat klopte ook niet zo. Ze ‘dansmariekten’ het optreden af. De jury vond het “vantevoren al een leuk optreden”.

Sarinah en Sam waren er dan weer om nog een klassieker te brengen: “Grease”. Iets jonger zijn ze nog dan John Travolta en Olivia Newton-John in de film, maar de bakviserotiek spatte eraf. Ze waren goed op elkaar ingespeeld (dat krijg je als je al zolang een setje bent) en waren mooier dan Travolta en Olivia! Hekkensluiters waren Linn, Zoë, Rianne, Dion en Jet. Die doen al heeeeeeeeeeel lang mee aan optredens…. Nu maken ze furore bij de Senioren Dansmariekes maar op de basisschool deden ze feilloos mee aan de playbackshows. Nu nog steeds maar even met een flashback: Wie is de leukste van dit land: die zit bij de politie – of niet? Want teenagers doen wat ze willen. In ieder geval is de wereld van hen: pound the alarm en shake it off. Maar doe het traag. En dat alles, met al dat omschakelen, met oude video’s en retestrakke moves.

De jeugdraad had bij de volwassenen de vierde prijs – Sam en Sarinah een mooie derde plaats. Maar wie is nummer 1? Jonge meiden met heel veel podium- en danservaring of de oudere garde die totaal geen angst maar wel levenservaring heeft? Uiteindelijk ging het etentje bij de Kruidentuin (dank, Open Dart Toernooi Mariënheem!) naar de jonge meiden. De tweede prijs voor ABBA was nog gauw bij elkaar gescharreld omdat het zo close was en bestond uit een zakje snoep per persoon en een ‘etentje’ in de kantine.

DANK allemaal: presentatrices, jury, Invincible productions, open dart toernooi, prinsen, raden van elf, dansmariekes, de vele vele vrijwilligers en sponsoren, het publiek maar vooral alle deelnemers! Het was weer fijn! Gemist, of nagenieten? Gelukkig hebben we de foto’s nog met dank aan onze hoffotografen!

Fotoreportage Playbacksow 2019 de complete playbackshow foto's zijn te zien op de beeldbank van Mariënheem

Deel dit via social media