Inmiddels zitten we alweer ruim 3 maanden op Curaçao. Ik zal hier wat vertellen over onze eerste periode en met name over mijn vrijwilligerswerk met de dierenspullen die ik in Nederland heb ingezameld.

Nadat we afscheid hadden genomen van onze families op Schiphol, begon het avontuur. Ruim 9 uur vliegen later waren we geland op Curaçao en gelukkig was onze hond Dex (op een beetje stress na) ook goed overgekomen!

Na ongeveer 2 weken kwam onze container aan en konden we ons huis gaan inrichten. Eenmaal alles ingericht, kon ik me bezig houden met alle dierenspullen die ik in Nederland had verzameld. Toch meer dan ik had gedacht… Alle dozen uitgepakt en gesorteerd. Natuurlijk werd ik daarbij geholpen door onze hond en de hond van de buren, waardoor ik steeds weer speeltjes uit de tuin kon halen. Daarna ben ik gaan inventariseren welke stichting waar behoefte aan had. Als eerste ben ik naar een mevrouw gegaan die een oproep had geplaatst via Facebook. Haar honden waren ’s nachts uit de tuin ontsnapt en 3 van de 4 waren gedekt… gevolg; 16 puppy’s, waar ze geen spulletjes en geld voor had. Dus, spullen in de auto en erheen. Wat was ze dankbaar! Via stichting Rescue Paws Curaçao werd daarna gezorgd dat haar honden gesteriliseerd werden, zodat dit soort ongelukjes niet weer gebeuren.

Stichting DOG

Daarna heb ik contact gezocht met Stichting DOG. Deze stichting verzorgt de opvang van moeilijk te plaatsen honden. Meestal is dat omdat ze gedragsproblemen hebben, omdat ze lichamelijk iets mankeren of omdat ze gewoon te oud zijn en daarom niet gekozen worden. De vrouw die deze stichting runt, is hard bezig om een sanctuary te bouwen voor alle honden die ze inmiddels heeft (+/- 70) en ook om zo nóg meer honden te kunnen opvangen. Helaas gaat het niet zo heel snel, het is een duur project en de regering vindt dat het zwerfdierenprobleem geen prioriteit heeft (lees; ze stellen geen geld beschikbaar voor enige hulp.) Vandaar dat ik haar veel spullen heb geschonken, want als de sanctuary af is, profiteren ook andere stichtingen en de zwervers die nog op straat rondlopen daarvan! Hulp is (bij alle stichtingen) altijd welkom! Klik hier om te zien wat u kunt doen om te helpen.

Cats of Curaçao

Na stichting DOG, die zich alleen richt op de opvang van zwerfhonden, was het tijd om ook kattenspulletjes te gaan uitdelen. Mariëtte Hansen van Cats of Curaçao had ik april al ontmoet toen we 3 weken ter voorbereiding op het eiland waren. Ik vond haar verhaal zó indrukwekkend dat ik toen al besloot héél veel spullen voor haar te gaan verzamelen. Ze heeft een paar jaar geleden Nederland verlaten en haar 3 katten meegenomen naar Curaçao. Daar kwamen er al snel een paar bij. In de paar jaar tijd dat ze nu hier woont, is ze vanwege ruimtegebrek zelfs verhuisd naar een stuk overheidsgrond waar ze een grote kattenopvang (en een piepklein huisje voor haarzelf) heeft gerealiseerd. Aangezien ze geen stichting heeft, is ze totaal afhankelijk van donaties. Helaas blijven de meldingen over gedumpte, hulpeloze kittens en gewonde en verwaarloosde katten maar binnenstromen, zodat ze nu al 130 katten in haar opvang heeft. Tijd om de auto vol te gooien en haar en haar katten te verblijden met heel veel spullen! Ze werd erg emotioneel bij het zien van mijn volle auto en samen hebben we alles uitgepakt en heeft ze mij een rondleiding gegeven. Het is wel duidelijk hoeveel deze vrouw geeft om al haar katten en hoewel het af en toe heel zwaar is, is doet ze het vol overgave en liefde. Hier vindt u meer informatie over Cats of Curaçao.

Alle HADOC (Hulp Aan Dieren Op Curaçao)

Er bestaan op Curaçao ook organisaties die zowel voor honden áls voor katten zorgen. Thea, oprichtster van non-profit organisatie Alle HADOC vangt honden en katten op bij haar thuis. Ook zij is afhankelijk van donaties en krijgt geen geld van de overheid om het dierenleed te bestrijden. Aangezien ik ook voor haar spullen had, heb ik mijn auto opnieuw volgeladen en ben ik naar haar toe

gegaan. Toen ik bij haar aankwam werd ik vrolijk begroet door hond Bekkie (onderkaak hangt een beetje raar door een vroegere aanrijding) en ook kwam er direct een kat de inhoud van mijn auto inspecteren. Toen de spullen door de keuring waren, hebben we alles naar binnen gebracht en kreeg ik een rondleiding. Thea heeft een mooi kattenverblijf en een ruim huis met tuin waar de honden lekker los kunnen lopen. Wat me erg bijgebleven is van mijn bezoek aan Alle HADOC, is dat er net die week een hond gered was. Hij is tijdens de kerst uit een tuin gehaald (vandaar z’n naam Jozef), waarvan de eigenaren een tijd geleden hadden gezegd dat ze even voor vakantie het land uit waren. Vervolgens heeft deze hond een half jaar aan een ketting in de tuin gezeten, met een vieze bak water, af en toe wat eten dat over de schutting werd gegooid en met een beetje geluk ook af en toe wat schaduw onder paar pallets. Dit is dus hoe sommige mensen hier met hun dieren om gaan…. Echt vreselijk. Gelukkig is hij gered en is hij inmiddels geadopteerd en verhuisd naar Nederland! Klik hier voor de website van Alle HADOC.

Het dierenasiel

Het houdt voorlopig nog niet op, nog steeds had ik spullen thuis staan. In het asiel van Dierenbescherming Curaçao zitten zowel honden en katten (veel te veel voor de capaciteit die er is helaas..). Dus ook nu weer; spulletjes in de auto en er naar toe. Ik werd met open armen (en pootjes) ontvangen, want kantoorkat Larry kwam direct de boel inspecteren en eigende zich een fijn mandje toe. Ik was nog bezig met uitladen, toen er twee meiden met een doos aan kwamen lopen. Slecht nieuws, dacht ik direct. En ja hoor, ze hadden een nestje met kittens gevonden. Ze zagen er erg slecht uit en waren veel te jong om zonder moeder te zijn. Het asiel zat vol, maar gelukkig heeft een medewerkster van het asiel een kittenopvang bij haar thuis (Kitten Rescue Curaçao), waar ze naar toe konden. Ze vertelde mij dat dit helaas aan de orde van de dag is, soms worden er gewoon dozen kittens of puppy’s voor de deur gezet ’s avonds, zodat ze de volgende ochtend gevonden worden door een medewerker. In ieder geval één kitten van dat nestje heeft het helaas niet gered.

In april was ik ook al een aantal dagen in het asiel geweest om te helpen. Toen ik even een rondje ging lopen om iedereen te begroeten en te kijken wat de vorderingen waren (aanbouw kittenverblijf), zag ik tot mijn spijt erg veel dezelfde koppies als in april. Dus deze beestjes zaten allemaal al zeker langer dan een half jaar in het asiel (en sommigen zelfs meerdere jaren, zo zielig). Gelukkig konden ze mijn spullen dus goed gebruiken met zoveel dieren.

Rescue Paws Curaçao

Het wordt al een heel verhaal zo, maar Rescue Paws Curaçao is de stichting die mijn laatste spulletjes heeft gekregen. Deze stichting zorgt voor opvang en herplaatsing van honden. Het bijzondere van deze stichting is dat zij werken met ‘fosters’. Dit zijn mensen die honden tijdelijk in huis nemen en de honden op deze manier proberen zo goed mogelijk te laten wennen aan het leven in en om het huis. Ze leren lopen aan een riem, ze worden meegenomen naar honden-uitlaatplekken, ze leren leven met kinderen en andere huisdieren, etc. Deze honden zijn dus bij uitstek ook geschikt om te verhuizen naar Nederland (wat overigens helemaal niet duur is!). Ik ben bij één van de oprichtsters van deze stichting, Mirjan Seppenwoolde, geweest. Zij had op dat moment 23 honden thuis, waarvan er 6 van haarzelf zijn. Op de Facebook pagina van Rescue Paws vindt je meer informatie over hun werk.

Tot zover mijn donaties. Dat er veel zwerfdieren en veel organisaties zijn, is nu wel duidelijk. Maar waarom is dit probleem zo groot? Daar zijn een aantal redenen voor, ben ik achter gekomen.

  1. Veel lokale mensen hebben een heel andere mentaliteit t.o.v. huisdieren. Honden functioneren vaak als deurbel en zolang ze aan een ketting liggen kunnen ze ook niet weglopen. Remmen voor dieren op de weg wordt ook niet altijd gedaan…
  2. Sommige mensen hebben niet veel geld te besteden. Niet voor hunzelf en hun gezin, laat staan voor hun dieren. Steriliseren/castreren kost geld, en een operatie nadat een hond of kat aangereden is kunnen veel mensen ook niet betalen. Aan een zieke of zwakke hond heb je niets, dus worden die regelmatig gedumpt ergens ver van de bewoonde wereld. Geld voor voer is logischerwijs ook niet, dus er worden ook veel magere honden gevonden.
  3. Er is nog veel onwetendheid onder de lokale bevolking. Mensen weten niet dat een nestje heel makkelijk voorkomen kan worden door simpelweg te castreren of te steriliseren.
  4. De overheid ziet het zwerfdierenprobleem niet als een prioriteit, er wordt geen geld vrij gemaakt om het probleem aan te pakken.

Natuurlijk is het lang niet allemaal slecht op Curaçao en zijn er een aantal stichtingen en heel veel lieve mensen die zich met hart en ziel inzetten om voor alle zielige diertjes te zorgen en ze een nieuw fijn plekje proberen te geven. Echter valt of staat alle hulp voorlopig met het geld dat door donaties binnen komt. Door middel van donaties kunnen er operaties uitgevoerd worden en kan er voer, anti-vlooien- en tekenmiddel, ontworming en medicatie gekocht worden.

Voorlopig is er voor mij dus nog genoeg te doen aan vrijwilligerswerk. Binnenkort ga ik voor een stichting adoptiefoto’s maken, ga ik helpen met het socialiseren van puppy’s en komt er vast nog veel meer op mijn pad. Er worden ook regelmatig sterilisatieacties gehouden, waarbij ik ook een keer geholpen heb. Als je meer informatie wil over wat ik hier allemaal doe of als je in contact wil komen met een stichting, mag je altijd contact met mij opnemen!

AYO! (Tot ziens) Marije

Deel dit via social media