Jaren ben ik op zoek geweest naar leverworst zoals slager Veltmaat die maakte. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat het worst-recept naar de firma Maurits in Raalte is overgegaan. Natuurlijk heb ik daar zo’n worst gekocht maar de smaak was ‘t niet (de worst zat in een plastic darm!).

Tegenwoordig woon ik in Utrecht en daar heb je natuurlijk ook prima slagers. Zo’n slager heb ik eens gevraagd waarom ze geen smakelijker leverworst weten te maken dan die grijze zachte prut die elke slager hier in vitrine heeft liggen. Het antwoord was dat men in het westen niet houdt van gekruide leverworst (bv met kruidnagel). Dat schijnt meer een smaak te zijn die voorkomt in Oost- en Noord-Nederland.

Vroeger (jaren 70) kwam ik er vaak met Harm Disselhorst (beroemd hoefsmid uit Raalte) wat leverworsten kopen. Maar helaas is Harm er al vele jaren niet meer en is de zo bijzondere leverworst niet meer te koop..... totdat ik de video van de schildersclub zag!
Er is dus nog hoop; er is een Veltmaat-nazaat die deze geweldige worst weer maakt (daar lijkt het op wanneer ik de video mag geloven).
Graag zou ik het adres willen weten van de Veltmaat-slager die deze worsten weer maakt.

Met vriendelijke groet,
Paul Steunenberg

Wie weet het antwoord? Stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel dit via social media