Met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de bevrijding door de geallieerden, brengt de Liberation Route Europe deze ingrijpende geschiedenis weer dicht bij de mensen. Een deelproject is de Liberation Route in Salland en Twente dat enkele van deze ontroerende en indrukwekkende verhalen uit de regio’s Salland en Twente op locatie ’beleefbaar maakt’.Dit project startte in 2015 toen in zeven gemeenten (Hellendoorn, Rijssen-Holten, Raalte, Deventer, Twenterand, Olst-Wijhe en Wierden) in Salland en West-Twente op zeven locaties luisterplekken zijn gerealiseerd. 

De luisterverhalen 
Op de 7 verschillende locaties kunnen mensen luisteren naar een luisterverhaal. De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden op die plek. De teksten zijn toegankelijk, zonder technische beschrijvingen. De gebeurtenissen speelden zich af in de periode rondom de bevrijding van Salland en Twente. De teksten kunnen beluisterd worden via de website www.liberationroute.nl of door te bellen naar 0900-5423 728 (€1,00 per gesprek). 

Ontwikkelen fietsroutes en autoroute
Na het realiseren van de zeven luisterplekken heeft de projectgroep Liberation Route Salland en Twente aan Marketing Oost de opdracht gegeven om producten te ontwikkelen rondom deze luisterplekken om zo meer aandacht te geven aan de Liberation Route in deze regio’s. Het eerste resultaat zijn vier fietsroutes en één autoroute. Deze routes leiden niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea. Deze zijn gebundeld in een mooi boekje. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kan men nu op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. Het boekje wordt zaterdag 7 april gepresenteerd.

Aansluiting Overijssel bij Stichting Liberation Route Europe
Via deze weg melden we tevens dat Overijssel in navolging van de provincies Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zich heeft aangesloten bij de Stichting Liberation Route Europe. Aansluiting met de Liberation Route Europe is onmogelijk als het proces niet Overijssel breed wordt gedragen. Dit geldt tevens voor de naamvoering van de Liberation Route. Door de aansluiting bij de Stichting Liberation Route Europe kan er de komende jaren meer aandacht besteed worden aan de Liberation Route in Overijssel.

Presentatie
We willen u graag uitnodigen om de presentatie van het routeboekje en de aansluiting van Overijssel bij Stichting Liberation Route Europe bij te wonen. Onderstaand vindt u het programma. 


Programma
 zaterdag 7 april
10.00 – 10.30:  Ontvangst met koffie/thee en wat lekkers op de Canadese Begraafplaats te Holten
10.30 – 10.45:  Opening Dhr. Hofland Burgermeester van Rijssen-Holten en Mevrouw Raven Burgermeester van Hellendoorn 
10.45 – 10.55: Beluisteren fragment Luistersteen
10.55 – 11.15: Presentatie Jan Braakman.  Hij werkt als vrijwilliger voor de Canadese Begraafplaats en heeft boeken geschreven van gebeurtenissen rondom de bevrijding.
11.15 – 11.30: Presentatie Victoria van Krieken, directeur van Stichting Liberation Route Europe
11.30 – 11.45: Overhandiging boekje aan Minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld. 
11.45 – 12.15: Napraten 

Aanmelden
Aanmelden verplicht via Rik Smienk, Marketingadviseur Salland, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per tel. 06-12208972. 

Over MarketingOost en VisitOost
MarketingOost is een toonaangevende partij, die met marketingexpertise en specifieke kennis van de regio initieert, regisseert en realiseert om middels destinatiemarketing de regionale economie duurzaam te versterken. We doen dit zonder eigen belang en investeren alle inkomsten weer in de marketing van het gebied. Hierdoor zijn we een onmisbare, verbindende schakel tussen ondernemers, overheid en andere belanghebbenden in de regio. VisitOost is een consumentgericht platform voor de vrijetijdssector in Oost Nederland.

Kijk ook eens op: www.marketingoost.nl en www.visitoost.nl

https://meltwater-apps-production.s3.amazonaws.com/uploads/images/55433ee053ad2de8eee53f26/blobid8_1522388795026.png 

Over Liberation Route Europe
De Stichting Liberation Route Europe werkt met tientallen internationale partners om te voorzien in Liberation Route Europe (www.liberationroute.nl). Dit is de route die de geallieerden maakten door Europa om een eind te maken aan de nazi-overheersing. Het pad van 3.000 kilometer begint in het zuiden van Engeland en gaat verder door Normandië, via landen waaronder België en Nederland, richting Berlijn. Polen is ook verbonden met Liberation Route Europe. Vooraanstaande internationale partners zoals musea en universiteiten zijn ook betrokken bij het realiseren van de route.

De LREF ontvangt financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie.www.liberationroute.nl

Deel dit via social media