We gaan voor een veilig Marienheem

Whatsapp en 1000 ogen Marienheem.

Het Plaatselijk Belang Marienheem heeft op initiatief van de Politie Raalte besloten mee te doen met het 1000-ogen project. Dit betekent, dat we in Marienheem een Buurtpreventie WhatsApp groep gaan beginnen.

Wat is WhatsApp Buurtpreventie?

WhatsApp Buurtpreventie is bedoeld om woninginbraak en andere vormen van criminaliteit in Marienheem tegen te gaan. Bewoners spelen daarbij een belangrijk rol. Via de Buurtpreventie App melden zij verdachte situaties of personen eerst bij 112 en daarna aan de andere buurtbewoners.De WhatsApp-groep bestaat uit buurtbewoners van 18 jaar en ouder. Als iemand binnen de groep een verdachte situatie of persoon signaleert, belt hij 112 en stuurt een bericht naar de WhatsApp-groep. Zo ontvangt iedereen binnen de groep een melding. Iedereen is dus op de hoogte van verdachte situaties en is extra alert.

Hoe kan ik meehelpen?

Iedere inwoner uit Marienheem van 18 jaar en ouder kan meedoen en zich via deze website opgeven. Wel dien je eerst de spelregels te hebben gelezen en hiermee akkoord te gaan.

Spelregels:
Het is belangrijk te beseffen dat de Buurtpreventie WhatsApp groep géén gezelligheidsgroep is en enkel en alleen is bedoeld voor het melden van verdachte situaties. We hebben daarom spelregels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Misbruik leidt onherroepelijk tot verwijdering uit de App.

Om deel te nemen aan de Buurtpreventie WhatsApp groep dient u akkoord te gaan met de spelregels:

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers wonen Marienheem.
 3. De Politie maakt geen onderdeel uit van de WhatsApp groep. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Wanneer je een verdachte situatie ziet, reageer dan altijd via het SAAR principe:

  =Signaleer. Je ziet iets verdachts!
  A= Alarmeer 112 (dus niet alleen bij spoed, maar ook bij verdachte situaties.
  A = App je waarneming met de WhatsApp en1000 ogen.
  R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

  De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“ zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 5. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 9. Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
 10. Het niet houden aan de afspraken kan zonder waarschuwing leiden tot verwijdering uit de groep.
 11. In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslist de werkgroep buurtpreventie.

Dorpsgenoten kunnen zich via een link registreren voor deze WhatsAppgroep en op deze manier bijdragen aan de veiligheid van ons dorp. Verdachte situaties kunnen daarmee, nadat deze zijn gemeld via 112, met de WhatsApp1000ogen groep worden gedeeld.

Registreren doe je "HIER"

Handel volgens SAAR methode!!!

SAAR model

Meld je hier aan en vul het registratieformulier in.

Heb je vragen?  Mail naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deel dit via social media