Misschien had u er ook al rekening mee gehouden: een hittegolf in de zomer. Ik had maar alvast gezorgd voor wat luchtige zomerjurkjes. Dat die hittegolf niet kwam is jammer voor die jurkjes, maar verder kon ik ‘m missen als kiespijn. Er zullen genoeg anderen zijn die de hoge temperaturen en overvloed aan zon warm verwelkomd zouden hebben, maar het weer laat zich niet sturen. Het laat zich amper voorspellen.

 

Alle nieuwssites staan er, naast dat welbekende vervelende virus, natuurlijk wel vol mee: het wordt warmer. Dat wil zeggen, de gemiddelde temperatuur op aarde wordt hoger. De gletsjers en ijskappen smelten steeds harder. De neerslag komt in steeds fellere buien of komt helemaal niet. De zeespiegel stijgt, dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd. En dit alles door menselijk toedoen.

Er zijn echter ook andere stemmen: de temperatuur op aarde verandert ook zonder tussenkomst van de mens. De zon kent een cyclus van 200 jaar waarin de temperatuur daalt en rijst en een elfjarige cyclus van zonnevlekken. Er komt een ijstijd aan, of de hoeveelheid zee-ijs bij Antarctica neemt juist toe. Het Amazonisch regenwoud heeft altijd al te maken gehad met ontbossing, al dan niet door menselijk toedoen. De zee heeft vroeger ook hoger gestaan en heeft ook stukken lager gestaan. Zoveel mensen, zoveel meningen en wie het weet, mag het zeggen.

De meningen betreffen echter wel vooral het klimaat en hoe dat al dan niet verandert en waardoor dan en hoeveel en hoe dan en hoe snel dan. Voor het weer dat wij op ons dak krijgen, gelden nog weer een heleboel andere variabelen. Het gaat over hogedrukgebieden en lagedrukgebieden en waar die precies liggen. Dat bepaalt dat weer uit welke hoek de wind waait en dat heeft weer grote invloed op de temperatuur, maar dat is dan ook weer afhankelijk van de temperatuur in juist die hoek.

Hoe het aan de grond waait kan dan weer flink verschillen zowel qua warmte als qua richting op hogere luchtlagen en dat kan dan weer buienvorming tot gevolg hebben. Als de verschillen precies goed zijn kunnen we precies het weer krijgen dat we niet willen zoals onweer, windhozen of valwinden. Nou ja, ik vind het prachtig om te zien, maar praktisch is het niet en gevaarlijk hoeft ook niet zo van mij.

Als de hoge- en lagedrukgebieden hardnekkig op hun plek blijven liggen hebben we heel lang hetzelfde weer, dat dan ook nog eens vaak intensiever is. Dat blijven liggen gebeurt dan weer als de westelijke wind op serieus grote hoogte niet heel sterk is: dan gaat ie meanderen, net als een klein beekje, en in die bochtjes blijven de hoge- en lagedrukgebiedjes dus hangen. Heeft u het overzicht nog? Knap. Ik niet meer. Ik laat het voorspellen mooi over aan alle meteorologen.

Bij het voorspellen op de wat langere termijn komen de drukverdelingen boven de Atlantische Oceaan, Europa en de Noordpool inclusief met kracht en richting van wind op grote hoogte er weer bij. Tel daar nog eens de opwarming van de aarde, het groeien van zee-ijs en smelten van landijs, de invloed van zeewatertemperatuur op de golfstromen, het ontdooien van permafrost, en de vleugelslag van een vlinder in Inda (serieus, zelfs dat kan invloed hebben door een domino-effect!) bij op en het wordt een klus waar alle meteorologen, klimatologen, glaciologen en wat dies al niet meer zij tesamen een beste kluif aan hebben. Ik kijk dan toch maar gewoon lekker op ‘het weer in Mariënheem’. Dan zie ik wel of ik een dik vest over mijn dunne kerstjurkje aan moet trekken.

Of het nu een wit winterwonderland wordt of grijs-druilerige donkere dagen: een fijne kerst gewenst, met de beste wensen voor gezondheid en gezelligheid in het nieuwe jaar!

Deel dit via social media