De Vrijheid Nabij 

Op 2 juli werd op de laatste schooldag van groep 8 van de basisschool het gedenkteken in kleine kring onthuld. Ondanks de Coronamaatregelen en het niet doorgaan van de festiviteiten rond 75 jaar vrijheid Mariënheem is het de werkgroep met behulp van veel sponsoren en vrijwilligers toch gelukt om  op gepaste wijze de onthulling plaats te laten vinden. Aangezien een beperkt aantal personen aanwezig konden zijn op 2 juli  is er een filmpje gemaakt van de voorbereiding en de onthulling.                                     

  

 

 

Gedenkteken Droneopname

kijk op YouTube: 

https://youtu.be/4QyIlZZXJp0

gemaakt door Harrie Huisman

 Gedenteken onthult op 2 juli door: Martin Dadema, Jan Smeekens en Groep 8 St. Antoniusschool.

10 April 2020 staat er op de plaquette van het gedenkteken. Dat was de datum, waarop we met veel ceremonieel en vele gasten het gedenkteken zouden onthullen, maar helaas gooide corona roet in het eten. 2 Juli 2020 werd de datum, waarop we met weinig genodigden en in achtneming van de coronaregels het gedenkteken hebben onthuld. Dat we dit moesten doen met zo weinig gasten , maakt het belang van het gedenkteken er niet minder om.

Een gedenkteken ter nagedachtenis aan de vier doden en de tachtig gewonden die vielen tijdens het bombardement en de beschieting van een trein met 1500 evacuees uit Roermond op 25 februari 1945. Een gedenkteken dat nabestaanden en direct en indirect betrokkenen de gelegenheid biedt stil te staan bij dit noodlottige feit. De foto's geven U een kijk op de wijze, waarop de onthulling heeft plaats gevonden...

In volgorde ziet U de volgende beelden: FOTO's KLIK HIER

 • het openingswoord van Martin Hutten, een van de werkgroepleden,
 • het dankwoord van Ge Reimert, voorzitter van de werkgroep 75 jaar vrijheid Marienheem,
 • de onthulling van de rails en de wagonas door leerlingen van groep 8 van de St. Antoniusschool,
 • de onthulling van de plaquette door burgemeester Martijn Dadema,
 • de onthulling van de kijker door de ontwerper Jan Smeekens,
 • het aanbieden van een foto van het gedenkteken aan een leerling van groep 8.

In de aftiteling ziet U de werkgroepen, personen, organisaties en sponsoren die bedankt zijn voor de hulp en de financiele bijdrage aan dit project.

De werkgroep 75 jaar vrijheid Marienheem spreekt haar dank uit aan de volgende werkgroepen , personen en sponsoren voor hun medewerking aan de tot standkoming van het gedenkteken:

 • de vrijwilligers van het Omnihuus,
 • de leden van haar eigen werkgroep en het Plaatselijk Belang Marienheem, onder wiens paraplu de werkgroep mocht werken,
 • de werkgroep die zich in directe zin heeft bezig gehouden met de realisering,
 • de gemeente Raalte, voor hulp en medewerking aan vergunningen,
 • iedereen die bij de onthulling betrokken is geweest,
 • Mijn Plein die de grond beschikbaar heeft gesteld,
 • de St. Antoniusschool die het gedenkteken heeft geadopteerd,
 • Jan Smeekens , de ontwerper van de kijker,
 • Tonnie Alferink maker van de tekeningen,
 • Martin Lorkeers voor het maken en samenstelling van de foto, aangeboden aan de St. Antoniusschool,
 • de gieterij in Brabant voor het gieten van de plaquette en de kijker,
 • Prorail voor het mogen plaatsen van het zichtraam op hun grond,
 • Het bankje gemaakt door Gerard Jonkman. Op de leuning staan de sponsoren en de QR code voor meer informatie van de treinbeschieting.
 • de sponsoren.

Chris Hekking infra,

Bouwbedrijf Bajo,

Bouwbedrijf Tibben,

Bouwbedrijf Hoogeslag,

Loonbedrijf v.d. Vegt,

Adende,

Welkoop Raalte,

Woonstudio Raalte,

Raab Karcher,

Voestalpine Rail Pro,

Jan Smeekens,

Bennie Haerlman.

Dodenherdenking Mariënheem 4 mei 2020. "Anders dan anders"

 05 MEI 2020  GERARD ACHTERHOEK  NIEUWS

Normaal worden de vlaggen om 18.00u halfstok gehangen op 4 mei, maar dit jaar in verband met 75 jaar vrijheid, de hele dag de vlaggen halfstok.

Herdenking aan de Bloemenkampsweg op 4 mei 2020 ‘anders dan anders’. 

Door de coronavirus is er door gemeente Raalte geen ruchtbaarheid gegeven, hoe laat er een krans zou worden gelegd bij de plek waar de Lancaster ED584 is neergestort. Namens de gemeente heeft wethouder Dennis Melenhorst samen met Agnes van Lierop een krans gelegd. Nico Dijkman en Gé Reimert hebben een bloemstuk gelegd namens Plaatselijk Belang ,.......

het project Mariënheem viert 75 jaar vrijheid en het Omnihuus. Agnes en John Koerkamp hebben ook een krans gelegd en 7 olielampjes geplaatst bij de kruisjes. Agnes heeft speciaal voor deze herdenking de kruisjes gemaakt.

De Lancaster ED584 heeft dit jaar nog meer aandacht gekregen dan andere jaren. Agnes van Lierop houdt zich al jaren bezig met 2 bemanningsleden die nooit zijn gevonden, en zit het vliegtuig nog in de grond?. Het is in ieder geval duidelijkheid, na de grondscan van februari 2020, dat er géén grote onderdelen in de grond zijn achtergebleven. 5 bemanningsleden liggen begraven in Raalte aan de Westdorplaan. Waar de 2 stoffelijke overschotten zijn weet men niet! Totaal verbrand of met de andere 5 stoffelijke overschotten begraven op het kerkhof in Raalte. We zullen het nooit weten!  Foto herdenking Marienheem klik HIER

Kom kijken aan de Bloemenkampsweg en op facebook Lancaster ED584

Commissie Mariënheem Viert Vrijheid en blijf gezond!

 

 

“ZIJ WAREN ERBIJ” Mariënheem 1940-1945                  

Dat is de titel van het boek met oorlogsverhalen uit Mariënheem 1940-1945, dat door het Omnihuus is uitgegeven naar aanleiding van 75 jaar Vrijheid. Door de beperkende maatregelen als gevolg van het Coronavirus kon de geplande boekpresentatie op 1e Paasdag niet plaatsvinden.
Hiervoor is een alternatief bedacht en op 7 april is aan enkele personen uit Mariënheem het boek symbolisch overhandigd. Van deze alternatieve presentatie is een filmpje gemaakt. Dit is op internet op YouTube te vinden onder de naam ZIJ WAREN ERBIJ”.

Het boek is uitverkocht maar nog wel te bestellen!...

Alle boeken die besteld zijn, hebben we nog voor de paasdagen kunnen bezorgen. 10 dagen na de presentatie was het uitverkocht. Er wordt een tweede druk gemaakt, en die is eind mei beschikbaar. De prijs van de tweede druk is nog niet bekend, hierover wordt nog onderhandeld.

Boek bestellen? Dat kan!

Dat kan via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar Gerard Achterhoek 0572-351312 , of lever onderstaand formulier in bij Omnihuus Hellendoornseweg 23 Mariënheem.

Naam:_________________________________________

Adres:_________________________________________

Postcode/ Plaats_________________________________

Aantal boeken__________________________________

 

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei. Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.Op 4 mei de hele dag de vlag halfstok. halfstok
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. ......

Brand een kaarsje. 

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen. Daarvoor al worden fakkels met dit vuur vanuit Wageningen verspreid over alle provincies. Die verspreiding gebeurt door 14 mensen uit de reeks van 75 personen met familieverhalen die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 mei vanaf 21:00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur;  een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het échte vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin. Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen  doen om die vrijheid te bewaken.

Op 5 mei mag de hele dag de vlag uit.animaatjes vlaggen 587580          marienheem viertvrijheid klein

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. De Nederlandse vlag en ook de bevrijdingsvlag.

Programmaonderdelen 75 jaar vrijheid uitgesteld.

Helaas konden de meeste programmaonderdelen van het project ’75 jaar vrijheid in Mariënheem’ niet doorgaan. De werkgroep is nog aan het brainstormen of en zo ja wanneer de overige programmaonderdelen uitgevoerd kunnen worden. Zodra daarover meer bekend is, wordt dit natuurlijk z.s.m. gecommuniceerd.

Commissie ‘75 jaar vrijheid Mariënheem’.

Dodenherdenking 4 mei 2020, Lancaster ED584

Diverse activiteiten die gepland stonden voor dit jaar kunnen helaas i.v.m. het coronavirus niet doorgaan. Toch willen we dit jaar de dodenherdenking niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Zeven houten kruizen met de namen van de bemanningsleden zullen vanaf   4 mei bij het monumentje aan de Bloemenkampsweg staan.

Ook zal er de Britse vlag wapperen.

We hopen elkaar volgend jaar in goede gezondheid te ontmoeten op 4 mei, om wederom gezamenlijk stil te staan bij het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 

Blijf gezond!  Agnes van Lierop

lancaster       engels

 

 

Kom kijken in de kerk van Mariënheem. De moeite waard!

In de kerk van Mariënheem is aandacht voor de overleden mensen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er kruisjes geplaatst van de 4 slachtoffers van de treinbeschieting op 25 februari 1945 en de 4 personen uit Marienheem, die zijn omgekomen als gevolg van de oorlog. Mooie kruisjes gemaakt van palmtakken en de vrijheidsvlag ontbreekt ook niet. Dit in samenwerking met Samen Leefbaar Mariënheem. Hier is ook het motto "anderhalve meter"!  Foto's klik HIER 

ZIJ WAREN ERBIJ

Titel van het boek over de Tweede Wereld oorlog in Mariënheem  "ZIJ WAREN ERBIJ"

Het afgelopen jaar zijn wij "OMNIHUUS" druk bezig geweest met het vergaren van deze verhalen bij de personen die de Tweede Wereldoorlog (deels) in Mariënheem hebben meegemaakt. Het eerste interview was al op 14 maart 2019. Vele interviews volgden; niet alleen in Mariënheem maar ook daarbuiten. We zijn o.a. in Huissen, Vlodrop, Elst en Gemert geweest...

Daarnaast waren er mensen die zelf hun herinneringen aan WO2 hadden opgeschreven en aan ons hebben gegeven. Tevens ontvingen we allerlei foto’s, afbeeldingen en informatie, die we dankbaar mochten gebruiken voor ons boek. Het leverde talrijke interessante en boeiende verhalen op hoe het er toen aan toe ging. Ook leerden we dat WO2 naast alle narigheid ook heeft geleid tot veel saamhorigheid in het nog zo jonge dorp Mariënheem. Alles is verzameld in een boek. Te bestellen via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

De presentatie van het boek op paasdag gaat wegens de Coronacrisis niet door. We hebben nu een digitale presentatie gemaakt, en in dit filmpje hebben we het boek aan enkele personen symbolisch overhandigd.

Klik op deze link : "ZIJ WAREN ERBIJ" voor de digitale presentatie.

 

 

 

Afgelasting activiteiten in het kader van " Marienheem viert  Vrijheid"

Zoals voor bijna alle activiteiten de komende periode geldt,  zijn ook de activiteiten in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid in Marienheem - welke gepland stonden voor de periode 8 tot en met 13 april as. - afgelast .

Jammer voor al die vrijwilligers die het afgelopen jaar druk zijn geweest met de voorbereidingen hiervan.  Wellicht dat we in de komende maanden, wanneer de coronacrisis is  geluwd,  een aantal activiteiten, w.o.  de presentatie en uitgifte van het boek met oorlogsverhalen en de onthulling van het gedenkteken  nog de gerechtvaardigde aandacht geven.  Wij houden u t.z.t. hiervan op de hoogte.

Vooralsnog wensen we een ieder alle goeds om deze bizarre tijd door te komen.

organisatie;  Marienheem viert 75 jaar vrijheid. 

 

 

BOEK PRESENTATIE  75 jaar vrijheid in Mariënheem    1945               2020

Boek met Mariënheemse oorlogsverhalen WO2

In januari 2019 organiseerde het Historisch Centrum Overijssel (HCO) de aftrap van het project ‘75 Jaar Vrijheid in Overijssel’. Eén van de doelstellingen van het project is om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog (WO2) duurzaam te bewaren en multimediaal te ontsluiten voor een breed publiek. Daartoe vroeg HCO de lokale historische verenigingen om de oorlogsverhalen bij de ooggetuigen van WO2 op te halen en die te publiceren op het platform ‘MijnStadMijnDorp’.

Wij van het Omnihuus waren direct enthousiast, maar we dachten ook: Die verhalen kunnen we ook zelf wel in een boek publiceren.
Zo gezegd, zo gedaan!
Het afgelopen jaar zijn wij druk bezig geweest met het vergaren van deze verhalen bij de personen die de Tweede Wereldoorlog (deels) in Mariënheem hebben meegemaakt. Het eerste interview was al op 14 maart 2019. Vele interviews volgden; niet alleen in Mariënheem maar ook daarbuiten. We zijn o.a. in Huissen, Vlodrop, Elst en Gemert geweest.
Daarnaast waren er mensen die zelf hun herinneringen aan WO2 hadden opgeschreven en aan ons hebben gegeven. Tevens ontvingen we allerlei foto’s, afbeeldingen en informatie, die we dankbaar mochten gebruiken voor ons boek. Het leverde talrijke interessante en boeiende verhalen op hoe het er toen aan toe ging. Ook leerden we dat WO2 naast alle narigheid ook heeft geleid tot veel saamhorigheid in het nog zo jonge dorp Mariënheem.

Boekpresentatie
Alle verhalen zijn vastgelegd en samen met de vele foto’s en afbeeldingen gebundeld in een boek, zodat die niet verloren gaan en generaties na ons deze verhalen nog eens kunnen lezen. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: de treinbeschieting, de opvang van evacués en onderduikers, de spanning en angsten die de V1 en V2 met zich meebrachten. Naast deze oorlogsverhalen schreven kinderen uit groep 8 van de basisschool stukjes over wat vrijheid voor hen betekent. Dit boek, ca. 350 pagina’s dik met ruim 40 verhalen, gaan we op zondag 12 april (1e Paasdag) presenteren. De ochtend begint om 09:00 uur met een Paasviering in de kerk met als thema ‘Vrijheid’. Daarna is vanaf 10:00 uur de inloop, waar de koffie en thee voor u klaar staan. Om 11:00 uur is dan de boekpresentatie. Vervolgens is er om 12:00 uur een brunch in de Schalm. Als u aan deze brunch wilt deelnemen, is het wenselijk om u hiervoor van tevoren aan te melden. Hierover wordt u nog op een ander moment nader geïnformeerd.

De prijs van het boek is slechts € 20,00.
Bestellen kan door het invullen van onderstaande strook en die inleveren bij het Omnihuus, Hellendoornseweg 23, 8106 AH  Mariënheem. Of stuur een mail met deze gegevens naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naam:_______________________________________

Adres:_______________________________________

Postcode:________________________________

Plaats:___________________________________

Aantal boeken:___________________

 

Vrijheidsvlag voor Mariënheem bestellen?

Het omnihuus gaat deze vlaggen aanschaffen en door onderstaand formulier in te vullen kan de vlag op 2 april afgehaald worden in het Omnihuus  Hellendoornseweg 23 Mariënheem.Dit is een eenmalige en unieke actie en de vlag kan elk jaar weer gebruikt worden op 9 en 10 april en op 5 mei tijdens de bevrijdingsdagen.  Prijs € 15,50 Aanmelden voor 15 maart via to=Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul onstaande  bon in en inleveren vóór 15 maart bij het Omnihuus of stuur een mail naar  to=Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met onderstaande gegevens:

Naam:_____________________________________________

Adres:_____________________________________________

Postcode:__________________________________________

Plaats:_____________________________________________

Aantal Vlaggen______________________________________

 

 

 

 

 

 

Dit jaar is er een uitgebreid programma in Mariënheem tijdens: "75 jaar vrijheid in Mariënheem", de activiteiten vinden plaats tussen 9 t/m 13 april. Hier vind je het programma.

 
Donderdag 9 april

10:00 uur: Opening expositie WO2 in Omnihuus

Vrijdag 10 april

15:00 uur: Goede Vrijdagviering in de kerk
16:00 uur: Onthulling gedenkteken bij basisschool ter nagedachtenis aan de treinbeschieting van 25 februari 1945

Zaterdag 11 april

09:00 uur: Bezichtiging oude legervoertuigen bij 't Asspel
10:00 uur: Start toertocht van de voertuigen door Sallandse buurtdorpen en langs diverse oorlogsmonumenten
15:00 uur: Onthaal van de oude legervoertuigen die door Mariënheem rijden richting Luttenberg

Zondag 12 april

09:00 uur: Viering Kerk
10:00 uur: Inloop boekpresentatie
11:00 uur: Presentatie van het boek met oorlogsverhalen WO2 van mensen uit Mariënheem en overlevenden van o.a. de treinbeschieting
12:00 uur: Brunch - Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - vrije gift
20:00 uur: Aansteken Vrijheidsvuur (paasvuur) en muziek aan de Wissinkweg

Maandag 13 april

Laatste dag expositie in Omnihuus

 

Boek met Mariënheemse oorlogsverhalen WO2

Marienheem viert 75 jaar vrijheid

Het afgelopen jaar zijn wij, historische vereniging ‘het Omnihuus’, druk bezig geweest met het vergaren van Tweede Wereldoorlogsverhalen uit ons eigen dorp maar ook daarbuiten. Daarvoor zijn we o.a. in Huissen, Roermond en Gemert geweest. We hebben personen geïnterviewd over de periode, waarin ze tijdens WO2 in Mariënheem onderdak hebben gehad. Bijzondere verhalen van mensen die het zelf nog kunnen navertellen. Ook veel verhalen van Mariënhemers, die hun belevenissen hebben verteld. Het leverde talrijke interessante en boeiende verhalen op, in het toen nog  jonge dorp. De WO2 ook heeft in Mariënheem geleid tot veel saamhorigheid.

Alle verhalen, ruim 40 stuks, hebben we gebundeld in een boek, dat met mooie foto’s rijk is geïllustreerd. Dit boek presenteren we op zondag 12 april 2020. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: de treinbeschieting, de opvang van evacués en onderduikers, de spanning en angsten die de V1 en V2 met zich meebrachten. Naast deze oorlogsverhalen schreven kinderen uit groep 8 van de basisschool stukjes over wat vrijheid voor hen betekent.

Boek bestellen?          Prijs van het boek is € 20,00.
Vul onderstaande strook in en inleveren bij het Omnihuus, Hellendoornseweg 23, 8106 AH  Mariënheem.
Of stuur een mail met deze gegevens naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naam:_____________________________________________

Adres:_____________________________________________

Postcode:__________________________________________

Plaats:_____________________________________________

Aantal boeken:______________________________________

 

 Programma festiviteiten “75 jaar vrijheid in Mariënheem” 9 t/m 13 april 2020

Donderdag 9 april:

10.00 uur: opening expositie  in het Omnihuus (de expositie is verder geopend van vrijdag 10 april  t/m maandag 13 april 2020 start fietsroute: de fietsroute kan op elk moment van de dag worden gefietst. Informatie over de route kan worden opgehaald in De Schalm of in het Omnihuus

Vrijdag 10 april:

15.00 uur        Goede Vrijdagviering in de kerk en aansluitend om

16.00 uur        onthulling gedenkteken bij de basisschool ter nagedachtenis aan de treinbeschieting van 25 februari 1945

Zaterdag 11 april:

09.00 uur        verzamelen bij ‘t-Asspel voor de grote tourtocht met oude militaire voertuigen in samenwerking met Keep Them Rolling. De tourtocht gaat    door een aantal Sallandse dorpen langs diverse oorlogsmonumenten met enkele stops onderweg Globaal tijdschema: Start ± 10.00 uur in Mariënheem, Haarle ± 10.30 uur, Nieuw Heeten ± 11.30 uur, Heeten ± 12.15-13.30 uur, Raalte ± 14.00-14.30 uur, doortocht Mariënheem ± 15.00 uur en eindigt inLuttenberg ± 15.30 uur. Elk dorp zorgt zelf voor een mooi onthaal van de militaire colonne Meedoen?? Heeft u een militair voertuig ter beschikking en wilt u graag meedoen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de uitnodiging en het schrijfformulier wordt u gemaild

Zondag 12 april:

11.00 uur        viering in de kerk en aansluitend in de kerk

12.00 uur        presentatie van het boek met oorlogsverhalen WO2.
                       Dit is een boek met interviews met mensen die de oorlog in Mariënheem bewust hebben meegemaakt. Het boek is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Na de presentatie is er een Paasbrunch

20.00 uur        Vrijheidsvuur en muziek bij het aansteken van het paasvuur aan de Wissinkweg

Algemene informatie via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vlaggen kunnen besteld worden via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afmetingen zijn 100cm bij 150 cm. En de prijs is 15,50 euro. Kijk op de site: https://raalteviertvrijheid.nl/

Marienheem viert vrijheid 1 vlag Mariënheemvrijheid volgen

                                                                                                                           Blijf Mariënheem viert vrijheid volgen op de homepagia

 

Deel dit via social media