Afgelasting activiteiten in het kader van " Marienheem viert  Vrijheid"

Zoals voor bijna alle activiteiten de komende periode geldt,  zijn ook de activiteiten in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid in Marienheem - welke gepland stonden voor de periode 8 tot en met 13 april as. - afgelast .

Jammer voor al die vrijwilligers die het afgelopen jaar druk zijn geweest met de voorbereidingen hiervan.  Wellicht dat we in de komende maanden, wanneer de coronacrisis is  geluwd,  een aantal activiteiten, w.o.  de presentatie en uitgifte van het boek met oorlogsverhalen en de onthulling van het gedenkteken  nog de gerechtvaardigde aandacht geven.  Wij houden u t.z.t. hiervan op de hoogte.

Vooralsnog wensen we een ieder alle goeds om deze bizarre tijd door te komen.

organisatie;  Marienheem viert 75 jaar vrijheid. 

 

 

BOEK PRESENTATIE  75 jaar vrijheid in Mariënheem    1945               2020

Boek met Mariënheemse oorlogsverhalen WO2

In januari 2019 organiseerde het Historisch Centrum Overijssel (HCO) de aftrap van het project ‘75 Jaar Vrijheid in Overijssel’. Eén van de doelstellingen van het project is om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog (WO2) duurzaam te bewaren en multimediaal te ontsluiten voor een breed publiek. Daartoe vroeg HCO de lokale historische verenigingen om de oorlogsverhalen bij de ooggetuigen van WO2 op te halen en die te publiceren op het platform ‘MijnStadMijnDorp’.

Wij van het Omnihuus waren direct enthousiast, maar we dachten ook: Die verhalen kunnen we ook zelf wel in een boek publiceren.
Zo gezegd, zo gedaan!
Het afgelopen jaar zijn wij druk bezig geweest met het vergaren van deze verhalen bij de personen die de Tweede Wereldoorlog (deels) in Mariënheem hebben meegemaakt. Het eerste interview was al op 14 maart 2019. Vele interviews volgden; niet alleen in Mariënheem maar ook daarbuiten. We zijn o.a. in Huissen, Vlodrop, Elst en Gemert geweest.
Daarnaast waren er mensen die zelf hun herinneringen aan WO2 hadden opgeschreven en aan ons hebben gegeven. Tevens ontvingen we allerlei foto’s, afbeeldingen en informatie, die we dankbaar mochten gebruiken voor ons boek. Het leverde talrijke interessante en boeiende verhalen op hoe het er toen aan toe ging. Ook leerden we dat WO2 naast alle narigheid ook heeft geleid tot veel saamhorigheid in het nog zo jonge dorp Mariënheem.

Boekpresentatie
Alle verhalen zijn vastgelegd en samen met de vele foto’s en afbeeldingen gebundeld in een boek, zodat die niet verloren gaan en generaties na ons deze verhalen nog eens kunnen lezen. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: de treinbeschieting, de opvang van evacués en onderduikers, de spanning en angsten die de V1 en V2 met zich meebrachten. Naast deze oorlogsverhalen schreven kinderen uit groep 8 van de basisschool stukjes over wat vrijheid voor hen betekent. Dit boek, ca. 350 pagina’s dik met ruim 40 verhalen, gaan we op zondag 12 april (1e Paasdag) presenteren. De ochtend begint om 09:00 uur met een Paasviering in de kerk met als thema ‘Vrijheid’. Daarna is vanaf 10:00 uur de inloop, waar de koffie en thee voor u klaar staan. Om 11:00 uur is dan de boekpresentatie. Vervolgens is er om 12:00 uur een brunch in de Schalm. Als u aan deze brunch wilt deelnemen, is het wenselijk om u hiervoor van tevoren aan te melden. Hierover wordt u nog op een ander moment nader geïnformeerd.

De prijs van het boek is slechts € 20,00.
Bestellen kan door het invullen van onderstaande strook en die inleveren bij het Omnihuus, Hellendoornseweg 23, 8106 AH  Mariënheem. Of stuur een mail met deze gegevens naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naam:_______________________________________

Adres:_______________________________________

Postcode:________________________________

Plaats:___________________________________

Aantal boeken:___________________

 

Vrijheidsvlag voor Mariënheem bestellen?

Het omnihuus gaat deze vlaggen aanschaffen en door onderstaand formulier in te vullen kan de vlag op 2 april afgehaald worden in het Omnihuus  Hellendoornseweg 23 Mariënheem.Dit is een eenmalige en unieke actie en de vlag kan elk jaar weer gebruikt worden op 9 en 10 april en op 5 mei tijdens de bevrijdingsdagen.  Prijs € 15,50 Aanmelden voor 15 maart via to=Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul onstaande  bon in en inleveren vóór 15 maart bij het Omnihuus of stuur een mail naar  to=Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met onderstaande gegevens:

Naam:_____________________________________________

Adres:_____________________________________________

Postcode:__________________________________________

Plaats:_____________________________________________

Aantal Vlaggen______________________________________

 

 

 

 

 

 

Dit jaar is er een uitgebreid programma in Mariënheem tijdens: "75 jaar vrijheid in Mariënheem", de activiteiten vinden plaats tussen 9 t/m 13 april. Hier vind je het programma.

 
Donderdag 9 april

10:00 uur: Opening expositie WO2 in Omnihuus

Vrijdag 10 april

15:00 uur: Goede Vrijdagviering in de kerk
16:00 uur: Onthulling gedenkteken bij basisschool ter nagedachtenis aan de treinbeschieting van 25 februari 1945

Zaterdag 11 april

09:00 uur: Bezichtiging oude legervoertuigen bij 't Asspel
10:00 uur: Start toertocht van de voertuigen door Sallandse buurtdorpen en langs diverse oorlogsmonumenten
15:00 uur: Onthaal van de oude legervoertuigen die door Mariënheem rijden richting Luttenberg

Zondag 12 april

09:00 uur: Viering Kerk
10:00 uur: Inloop boekpresentatie
11:00 uur: Presentatie van het boek met oorlogsverhalen WO2 van mensen uit Mariënheem en overlevenden van o.a. de treinbeschieting
12:00 uur: Brunch - Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - vrije gift
20:00 uur: Aansteken Vrijheidsvuur (paasvuur) en muziek aan de Wissinkweg

Maandag 13 april

Laatste dag expositie in Omnihuus

 

Boek met Mariënheemse oorlogsverhalen WO2

Marienheem viert 75 jaar vrijheid

Het afgelopen jaar zijn wij, historische vereniging ‘het Omnihuus’, druk bezig geweest met het vergaren van Tweede Wereldoorlogsverhalen uit ons eigen dorp maar ook daarbuiten. Daarvoor zijn we o.a. in Huissen, Roermond en Gemert geweest. We hebben personen geïnterviewd over de periode, waarin ze tijdens WO2 in Mariënheem onderdak hebben gehad. Bijzondere verhalen van mensen die het zelf nog kunnen navertellen. Ook veel verhalen van Mariënhemers, die hun belevenissen hebben verteld. Het leverde talrijke interessante en boeiende verhalen op, in het toen nog  jonge dorp. De WO2 ook heeft in Mariënheem geleid tot veel saamhorigheid.

Alle verhalen, ruim 40 stuks, hebben we gebundeld in een boek, dat met mooie foto’s rijk is geïllustreerd. Dit boek presenteren we op zondag 12 april 2020. Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn: de treinbeschieting, de opvang van evacués en onderduikers, de spanning en angsten die de V1 en V2 met zich meebrachten. Naast deze oorlogsverhalen schreven kinderen uit groep 8 van de basisschool stukjes over wat vrijheid voor hen betekent.

Boek bestellen?          Prijs van het boek is € 20,00.
Vul onderstaande strook in en inleveren bij het Omnihuus, Hellendoornseweg 23, 8106 AH  Mariënheem.
Of stuur een mail met deze gegevens naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naam:_____________________________________________

Adres:_____________________________________________

Postcode:__________________________________________

Plaats:_____________________________________________

Aantal boeken:______________________________________

 

 Programma festiviteiten “75 jaar vrijheid in Mariënheem” 9 t/m 13 april 2020

Donderdag 9 april:

10.00 uur: opening expositie  in het Omnihuus (de expositie is verder geopend van vrijdag 10 april  t/m maandag 13 april 2020 start fietsroute: de fietsroute kan op elk moment van de dag worden gefietst. Informatie over de route kan worden opgehaald in De Schalm of in het Omnihuus

Vrijdag 10 april:

15.00 uur        Goede Vrijdagviering in de kerk en aansluitend om

16.00 uur        onthulling gedenkteken bij de basisschool ter nagedachtenis aan de treinbeschieting van 25 februari 1945

Zaterdag 11 april:

09.00 uur        verzamelen bij ‘t-Asspel voor de grote tourtocht met oude militaire voertuigen in samenwerking met Keep Them Rolling. De tourtocht gaat    door een aantal Sallandse dorpen langs diverse oorlogsmonumenten met enkele stops onderweg Globaal tijdschema: Start ± 10.00 uur in Mariënheem, Haarle ± 10.30 uur, Nieuw Heeten ± 11.30 uur, Heeten ± 12.15-13.30 uur, Raalte ± 14.00-14.30 uur, doortocht Mariënheem ± 15.00 uur en eindigt inLuttenberg ± 15.30 uur. Elk dorp zorgt zelf voor een mooi onthaal van de militaire colonne Meedoen?? Heeft u een militair voertuig ter beschikking en wilt u graag meedoen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de uitnodiging en het schrijfformulier wordt u gemaild

Zondag 12 april:

11.00 uur        viering in de kerk en aansluitend in de kerk

12.00 uur        presentatie van het boek met oorlogsverhalen WO2.
                       Dit is een boek met interviews met mensen die de oorlog in Mariënheem bewust hebben meegemaakt. Het boek is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Na de presentatie is er een Paasbrunch

20.00 uur        Vrijheidsvuur en muziek bij het aansteken van het paasvuur aan de Wissinkweg

Algemene informatie via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vlaggen kunnen besteld worden via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afmetingen zijn 100cm bij 150 cm. En de prijs is 15,50 euro. Kijk op de site: https://raalteviertvrijheid.nl/

Marienheem viert vrijheid 1 vlag Mariënheemvrijheid volgen

                                                                                                                           Blijf Mariënheem viert vrijheid volgen op de homepagia

 

Deel dit via social media