Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Eten....je doet het elke dag. Maar sta je er eigenlijk wel eens bij stil hoeveel energie dat allemaal kost? Ben je eigenlijk wel met duurzaamheid bezig als je boodschappen doet? Terwijl het allemaal eigenlijk zo makkelijk is!

  • Neem nou boodschappen doen. Als je boodschappen hebt gedaan, neem dan een doosje of zelf boodschappentas mee in plaats van een plastic supermarkt tas. 

  • Let ook eens op wat je koopt. Zo kopen veel mensen ongemerkt appels uit Zuid-Afrika of Zuid-Amerika, terwijl er ook veel appels uit Nederland te koop zijn. Denk bovendien ook eens aan de maand waarin je boodschappen doet. Koop in januari bijvoorbeeld geen tomaten en in mei geen verse bramen. Kijk dan ook gelijk naar de verpakking van het product. Komkommers verdampen niet ineens als je ze koopt zonder plastic beschermhoes. Veel groente is overbodig verpakt.  Denk ook eens na over hoe de producten die je koopt geproduceerd worden. Koop bijvoorbeeld eens meer biologisch geproduceerde groenten en granen en denk eens aan een duurzaam en fair trade ontbijt.

  • Kook ook eens voor meer mensen. Voor meer mensen koken is niet alleen goedkoper en gezelliger maar ook duurzamer! Je hoeft dan namelijk maar een keer te koken voor iedereen en je hoeft dan ook maar een keer af te wassen. Dat scheelt water en gas.

  • Probeer ook eens een dag in de week te consuminderen door bijvoorbeeld geen vlees te eten en een keer lekker vegetarisch te koken. Eet je dan toch weer eens een keertje vlees of vis? Let er dan op of het biologisch is! In alle supermarkten wordt tegenwoordig een breed assortiment biologisch vlees aangeboden. Vaak is er ook duurzaam gevangen vis te koop. Zo kun je ook over twintig jaar nog genieten van een lekkere haring. 

  • Koelen. Ben je lang weg? Doe dan je koelkast uit! Als je voor langere tijd weg gaat, moet je toch je koelkast uitruimen. Zet hem dus maar gelijk uit als je weg gaat. En denk ook eens aan de plaats waar je koelkast staat. Een koelkast naast een verwarming gebruikt meer energie dan een koelkast die niet naast een verwarming staat. Als het echt niet anders kan kun jij jouw koelkast aan de buitenkant ook nog met isolatiefolie bekleden. Zo houd je koelkast het langer koel. 

Deel dit via social media