Donderdagavond 28 april 

Mariënheem heeft een 1000ogenbuurtpreventie-app. Ruim 180 Mariënhemers hebben zich aangemeld voor de app. Hierbij worden verdachte situaties in een wijk in de app gemeld en iedereen blijft alert. Mariënheem is verdeeld in zes buurten/wijken en evenveel Whats- Appgroepen. Tijdens de avond in gemeenschapscentrum De Schalm kregen de beheerders van die groepen uitleg.........

Wijken bestaan uit Marienheem Dorp, Boetele/Raams, Hageveld, Wormink/Fiester, Linderte/Veenen en Essenbree.

Wil je meer weten kijk HIER Marienheemonline  Groep van de buurtpreventie. Foto Gerard Achterhoek

1000ogenmarienheemBuurtpreventiegroep

WhatsApp Buurtpreventie Mariënheem start op: 1000 ogen

Tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Mariënheem heeft  wijkagente Daniella Penning uitleg gegeven over 1000 ogen WhatsApp/WhatsApp Buurtpreventie. Deze manier van misdaadpreventie is reeds opgestart in een heel aantal andere plaatsen en blijkt erg effectief om misdaad te voorkomen. WhatsApp Buurtpreventie heeft in verschillende gemeenten, waaronder Tilburg en Ede/Wageningen, al bewezen dat criminaliteit afnam met 50%. Het gaat om een whatsappgroep per buurt, waarin alleen gecommuniceerd wordt als er een verdachte situatie is. Het principe is dan te werk gaan volgens de SAARmethode:

- u Signaleert een verdachte situatie,

- Alarmeert de politie via 112 (deze stap zeker niet vergeten!, geef zoveel mogelijk specifieke informatie),

- Appt uw buurt via de 1000ogen buurtapp zodat die gewaarschuwd is, geef ook de melding dat 112 reeds gebeld is, en

- Reageert door samen met een buurtgenoot de verdachte aan te spreken. De bedoeling is dat we de plannen van de verdachte persoon verstoren (‘zaak stuk maken’). Doe dit alleen als u dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon, vraag of u kunt helpen, of haal iets van buiten op en kijk naar de verdachte, eventueel zo dat deze zich gezien weet.

De kracht van dit systeem zit in de bundeling en samenwerking van whatsappgroepen. Per buurt zijn er twee of drie mensen die in de overkoepelende 1000ogen regiegroep zitten en zo een alarmering dorpsbreed door kunnen geven – op deze manier kunnen naastgelegen buurten ook gewaarschuwd worden. Een crimineel zal zich niet aan de buurt, wijk of gemeentegrenzen houden maar zal juist zo snel mogelijk de (beoogde) plaats delict willen ontvluchten. Aanvullende informatie over kenmerken van voertuig, verdachte, richting waarin deze zich begeeft kunnen ook via de buurtapp verder doorgegeven worden. Ook buurdorpen zijn bezig om WhatsApp Buurtpreventie op te zetten.

Hoe meer mensen een oogje in het zeil houden en verdachte situaties doorgeven, hoe meer ogen voor de buurtapp: vandaar de term 1000 ogen.

Herkenbaarheid, het laten zien dat een buurt of dorp een WhatsApp Buurtpreventiegroep heeft, is een grote succesfactor in het terugbrengen van deze criminaliteit. Dit kan door het aanbrengen van borden of stickers in de buurt en door het profileren van de groep via de landelijke registratie. De gemeente heeft aangegeven te willen steunen door stickers of borden beschikbaar te stellen.

De WhatsApp Buurtpreventie Mariënheem  is een burgerinitiatief. De politie maakt geen onderdeel uit van de WhatsApp groep. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Het is dus belangrijk om een verdachte situatie door te geven via het alarmnummer 112! De app kan voor politie die aanrijdt of later voor de recherche echter heel  waardevol zijn.

Donderdagavond 28 april waren de mensen van de regiegroep en de beheerders per  op te richten buurtappgroep uitgenodigd. Daniella en Silvia Nikamp (PB Mariënheem) hebben hen geïnformeerd over de aanleiding en opzet en er is een start gemaakt voor dit dorpsbrede netwerk. Inwoners van Mariënheem die zich nog niet hebben aangemeld worden van harte uitgenodigd dit alsnog te doen: hoe meer ogen, hoe groter het succes van misdaadpreventie! Op www.marienheemonline.nl, onder de belangrijke links aan de rechterkant vindt u meer praktische informatie.

Aanmelden via deze LINK heb je vragen mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst: Anique Pakkert, foto: Gerard Achterhoek

(bronnen: wabp.nl, MIK (MariënheemInformatieKrant), marienheemonline.nl)

Deel dit via social media