Hier vind je de notulen van de Algemene Ledenvergadering van Plaatselijk Belang Mariënheem van 22 november 2016.

 

AGENDA

  1. Opening en mededelingen

De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom. Een bijzonder welkom voor dhr. Wout Wagemans, contactambtenaar gemeente Raalte, mevr. Daniëlle Penning, wijkagent en de aanwezige raadsleden.

 

  1. Mededelingen. De wijkagente vraagt aandacht voor drie jongens Nick Heijmerix, Rick Schrijver en Teun Schrijver uit Mariënheem die onlangs hebben geholpen bij het aanhouden van een winkeldief in Raalte. De jongens krijgen complimenten voor hun inzet en een bedankje namens de politie.

 

Op 9 november is Henk Holtmaat uit Mariënheem, oud-raadslid van de gemeente Raalte, onverwacht overleden. Hij is 68 jaar geworden. Alle aanwezigen houden een moment stilte ter nagedachtenis aan hem.

 

  1. Ledenwerving Plaatselijk Belang.

In december zullen alle inwoners van Mariënheem de nieuwe brochure van het Plaatselijk Belang ontvangen, waarbij aan alle inwoners wordt gevraagd of zij lid willen blijven/worden van het Plaatselijk Belang. Elk huishouden ontvangt een inschrijfformulier, dat ingevuld kan worden. Dit formulier is een bijlage bij de MIK en zal met behulp van de MIK-bezorgers weer opgehaald worden. Hierbij kan men ook aangeven of men de papieren versie van de MIK wil blijven ontvangen. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Op basis van het aantal huishoudens dat bereid is om een extra bijdrage te betalen voor de papieren MIK wordt voor eind maart een keuze gemaakt voor of tegen verlengen van het contract met de huidige drukker.

 

De contributie die betaald wordt voor het Plaatselijk Belang wordt enerzijds gebruikt voor het organiseren van tal van activiteiten voor en door Mariënhemers. Daarnaast kan het PB door de bijdrage van haar leden grotere projecten initiëren door het bieden van een klein startkapitaal. Dit is voor veel subsidieaanvragen een voorwaarde. Hiermee is bijvoorbeeld de tunnel opgeknapt, de koffiecorner bij de Parabool gebouwd en zijn de Ommetjes tot stand gekomen.

 

  1. Project Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem, door Marion Kogelman en August Holtmaat.

In de algemeen leden vergadering van 25 april jl. hebben we verteld over de start van dit project als tweede fase. We hebben verteld over de structuur en de voornemens. Dan nu.. laat mij u vertellen wat er allemaal is gedaan vanaf april 2016.

  • De pijler gebouw. Open monumentendag is gerealiseerd. Veel betrokken mensen en een mooie opkomst, waardoor het gebouw in zonnetje is gezet. Op zaterdag veel bezoekers die speciaal naar dit rijksmonument zijn gekomen en op zondag ook veel bewoners uit het dorp die nieuwe dingen in de kerk hebben ontdekt. Maar waarnaast er ook veel ontmoetingen zijn geweest.

De trekkers zijn samen met een aantal mensen uit het dorp verkennend bezig. Wat kan, wat zijn mogelijkheden. Hoe behouden wij regie en wat betekent regie voor ons. Een afvaardiging heeft een bezoek gebracht aan een presentatie van de Stichting Kerkelijk Waardebeheer. Er is veel gaande hieromtrent in veel plaatsen in Nederland.

Wat we willen in Mariënheem is bekend uit de bouwstenen; een gebouw in Mariënheem als 1 van de accommodaties, voor breed gebruik met ook een plek voor geloofsbeleving! De bouwstenen van deze pijler samen met de andere pijlers geven een handvat. In december 2016 komt de groep weer bij elkaar. Het doel is uiteindelijk om vanuit de bedoeling

– een leefbare gemeenschap Mariënheem waarin geloven een gegeven is – te komen met ideeën voor invulling en inrichting van kerkgebouw/kerklocatie.

  • Pijler zorg voor elkaar .. Vanuit de uitwisseling met plaatselijk belang/Mariënheem zorgt voor elkaar is een groepje jongeren, politie, gemeente, school en straks ook Carinova jonge mantelzorgers aan het verkennen en delen. Erg pionierend en zoekende, vanuit ontmoeting en ontdekking! Is er voldoende zorg voor elkaar of zijn er kwetsbare groepen jongeren? Het is nog niet concreet. Wat moet en kun je doen? De betrokkenheid echter van een groep jong en oud; vrijwillig en professional, zegt op dit moment genoeg over het feit dat het belangrijk is om te blijven zoeken en delen. Sterke groepsverbanden zijn belangrijk en goed, maar het moet wel voldoende openheid geven naar iedereen. Er zijn voor iedereen in het dorp. Dat alle jongeren zich welkom en thuis kunnen voelen is belangrijk.

  • Pijler geloof, religie en geloofsbeleving… Betrokkenen vanuit verschillende geloofsbeleving zijn volop bezig geweest met het vorm geven van een oecumenische viering in de tent met Mariënheem feest. Het is echter niet uitgevoerd, maar misschien volgend jaar! Momenteel is deze pijler druk bezig met het thema; Verlangen naar Kerst zet ons in beweging! Vooral het grote enthousiasme en al diegene die iets willen doen, inspireert en werkt aanstekelijk positief op elkaar. Speciaal aandachtspunt is de mogelijkheid van deelname door iedereen! Geweldig zoals je samen dan leefgemeenschap/ dorpsgemeenschap bent. 4 januari 2016 wordt dit thema geëvalueerd. Iedereen die zich op enige wijze hiervoor uitgenodigd voelt is welkom. Samen terugkijken en vooruitkijken staat dan centraal.

Overige ontwikkelingen:

Duidelijk wordt dat er veel betrokkenen zijn en dat de groepen qua deelnemers alleen maar groeien. Geeft vertrouwen in het goed bezig zijn met elkaar en werkt zeer motiverend op iedereen die bezig is hiermee.

We hebben een logo laten ontwerpen om goed zichtbaar te zijn voor elkaar. En om de verbindingen aan te geven tussen de vele verschillende soorten van activiteiten.

De organisatie structuur is duidelijker geworden en iedereen heeft een taak; van meedenken, financiën, voorzitter tot PR.

Vanuit ons project is er breder belangstelling dan Mariënheem. Dat is mooi en hopelijk vooral goed om ook na 2017 de vaart erin te kunnen houden. Zo hebben Anne Marie van Oldeniel, August Holtmaat en Marion Kogelman een lezing verzorgt ter gelegenheid van het afscheid van drs. Harry Bisseling als Hoofd Personeelsdienst en Pastorale Organisatie van het Aartsbisdom Utrecht. Het was een symposium met als titel: De toekomst van de geloofsgemeenschap. Over missionair kerkzijn in stad en dorp. Het project hebben we samengevat in 7 kernwoorden.

 

Daarnaast is ons project onderwerp van aandacht geweest tijdens het 5 jarig jubileum “ Verdrag van Windesheim”, waarbij tegelijk ook het formele 5 jarig jubileum van de Postmoderne- of Actuele Moderne Devotiebeweging. De principes van de Moderne Devotie, een laatmiddeleeuwse vernieuwingsbeweging, worden nog steeds gewaardeerd. Soberheid, gemeenschapszin, terug naar de basis van waaruit je handelt - deze waarden worden weer volop omarmd. Ook daar is een lezing verzorgt aan de hand van de 7 kernwoorden (beknopte versie) over het project in Mariënheem.

 

 

  1. Pauze

 

  1. Verslag overige commissies over actuele zaken

 

Commissie Duurzaam Mariënheem

  • Dit jaar staat in het teken van de energiewedstrijd

  • Begin dit jaar gestart met een goed bezochte energiemarkt

  • In de periode februari en maart hebben we warmtebeeldcamera's uitgeleend

  • In april is een informatieavond georganiseerd over allerlei oplossingen voor een lagere energierekening

  • Met de midzomerfeesten hebben we een energiefiets wedstrijd georganiseerd

  • In oktober een bezoek gepland aan het Duurzaamheids Inspiratie Centrum in Broekland. Deze is helaas niet doorgegaan wegens te weinig belangstelling

  • Momenteel hebben we energiemeters in de uitleen

  • Dit alles natuurlijk om onze dorpsgenoten bewust te maken van het energieverbruik en daar waar mogelijk energiebesparingen te initiëren

  • Volgend voorjaar gaan we kijken welke buurt procentueel het meeste energie (gas en Electra) heeft bespaard

  • Verder zijn we samen met de accommodaties bezig met het plan om deze te voorzien van zonnepanelen.

 

Woningbouw Wörmink

  • Vorige week heeft de gemeente aan ca 21 belangstellenden informatiemateriaal verzonden over de derde fase van het nieuwbouwplan De Wörmink en gevraagd om de woonwensen kenbaar te maken.

  • Het ontwerp-uitwerkingsplan biedt ruimte aan rijwoningen, 2 onder 1 kappers en vrijstaande woningen (maximaal 20 woningen)

  • Aan de wand hangen enkele schetsen van de mogelijke verdeling van de kavels

  • De daadwerkelijke verkaveling gaat de gemeente verder uitwerken aan de hand van de behoefte uit de markt

  • De planning is als volgt:

  • Ontwerp-uitwerkingsplan ter inzage tot 29 december 2016

  • Vaststelling plan door B&W medio januari 2017

  • Vastgesteld plan ter inzage tot begin maart 2017

  • In het 1e kwartaal hopen we dat de gemeente kan starten met de kaveluitgifte

  • Begin december 2017 starten met het bouwrijp maken van de kavels (aanleg wegen, kabels en leidingen e.d.)

 

Commissie Verkeer.

Het afgelopen jaar heeft vooral in het teken gestaan van de N35.

  • Op 12 mei heeft RWS inloopbijeenkomsten gehouden voor de aanpak van de N35

  • 31 mei hebben wij F.Tank en M.Koops een rondje om ons dorp gemaakt om helder de verkeersproblematiek te laten zien.

  • Er is een brief op 6-6-16 naar burgemeester en wethouders gegaan van de ondernemers van de keizersveldweg,

  • Voorbereidende bijeenkomst op 14 juni voor alle Mariënhemers

Op deze avond presentatie traverse (druppelrotondes, Rico Andriesse)

  • Meepraat avond 21 juni Mariënheem West

  • Meepraat avond 7 juli Mariënheem Oost

  • Er is nu recentelijk een brief rondgestuurd naar een ieder waarin wordt verteld hoe het proces verder loopt. In voorjaar 2017 zullen alle gegevens verzameld en geanalyseerd worden. In najaar 2017 zal in teken staan van verder uitwerken van de varianten tot voorlopige ontwerpen. Aan het eind zullen de bestuurlijke partners beslissen welke variant wordt uitgevoerd tot een definitief ontwerp.

  • Pitch avond door de gemeente ruim 50 % is gepitchd op N35.

  • Email actie mirt lijst (bericht gehad van de tweede kamer)

  • Acties spandoeken/2x

 

Flessenhals N35 Mariënheem// beter om Mariënheem

 

De rest van de N35 klaar //Mariënheem de sigaar

 

Is het nog van deze tijd// dat een rijksweg Mariënheem doorsnijdt

Voor doorstroming kiest de overheid// Mariënheem wil verkeersveiligheid en leefbaarheid

 

Denk aan onze overstekende kinderen

 

  • 23 november dhr Dadema naar Den Haag geweest

  • 28 november evt de uitslag van op de Mirt lijst komen (N50 en kruispunt Bos staan erop)

 

Zijn nog aan het beraden welke aandachtstrekkers we nog kunnen doen:

  • Social media

  • Film over verkeersproblematiek Mariënheem

  • Film kind op weg naar school in Mariënheem

  • Media gebruiken

  • Spandoeken nogmaals

  • Er komt nog een bijeenkomst waar alle PB aanliggend aan de N35 bij elkaar komen.

 

We blijven er mee bezig en zal vooralsnog een lange weg zijn om de weg aangepakt te krijgen. Zowel voor de omlegging als volgend jaar voor verkeersonveilige aanpak door RWS.

 

Een aantal zaken die nog onder de aandacht zijn of blijven zijn de volgende:

  • Verlichting N35 (29 september nog weer doorgegeven)

  • De gaten langs de parallelweg.

  • Verkeersmaatregelen inrit Sebava

  • Verkeerstellingen Hellendoornseweg

 

Aanvulling Dhr. Wout Wagemans

Dhr. Wagemans geeft aan dat de N35 dit jaar nog niet op de MIRT (investeringsplan Rijk) gekomen is. Verschillende politieke partijen proberen de N35 op de Haagse agenda te krijgen. De provincie heeft op verschillende stukken van het tracé een flinke financiële bijdrage geleverd. De N35 is echter een rijksweg.

Om huidige problematiek (veiligheid en leefbaarheid) het hoofd te kunnen bieden heeft de idee van de traversen de voorkeur. Deze variant wordt nu doorgerekend. Naast veiligheid en leefbaarheid is er ook aandacht voor de ontsluiting van bedrijven, bijvoorbeeld aan de Keizersveldweg.

 

Salland Breed.

Vanaf 1 december wordt een start gemaakt met nieuwe delen van het project, zoals Salland (Ommen, Dalfsen etc.) Door wat praktische problemen in Twente heeft het project ongeveer 2 maanden vertraging opgelopen. Cogas pakt e.e.a. echter voortvarend op en de verwachting is dat heel Salland eind 2017 over glasvezel kan beschikken.

 

Commissie Buurtwerk.

Buurtwerk heeft dit jaar maar één keer vergaderd met alle groepen, alleen aan het begin van het jaar. Het bestuur van Buurtwerk had geen aandachtpunten voor een tweede vergadering en/of signalen van de commissies gehad die besproken moesten worden. De groepen Kinderkamp en VAG zijn wel dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers; zij hebben een advertentie in de MIK geplaatst. Financieel staat Buurtwerk er goed voor. Buurtwerk heeft dit jaar weer een bijdrage geleverd aan de plantenbakken die in Mariënheem zijn opgehangen.

 

Commissie dorpsverfraaiing.

De commissie heeft dit jaar weer gezorgd voor de actie Mariënheem schoon. Samen met een grote groep vrijwilligers is heel Mariënheem weer ontdaan van al het zwerfafval.

Daarnaast heeft de wandelpadenwerkgroep het hele jaar gezorgd dat de “Ommetjes”’ (wandelroutes) in en om ons dorp goed onderhouden zijn, waardoor een ieder het hele jaar weer van deze prachtige rondwandelingen kon genieten.

 

 

  1. Bestuurswisseling. Marjolein Hagen, Fons Schrijver en Elise Beltman treden af en stellen zich niet opnieuw verkiesbaar. Er wordt gezocht naar nieuwe bestuursleden voor het PB. Mocht u belangstelling hebben, vraag dan gerust eens bij een van de leden en/of kijk een keertje mee met het bestuur.

 

 

  1. Rondvraag.

Vanuit de zaal wordt gevraagd (onder andere aan dhr. Wout Wagemans) of er niet beter gewacht kan worden met aanpak van verkeersproblematiek N35 totdat er voldoende geld beschikbaar is om het hele traject aan te pakken en niet zoals nu alleen kruispunt Bos. De idee is dat we niet het één moeten tegenhouden (aanpak kruispunt Bos) om het ander te bereiken (rondweg Mariënheem).

 

Wat gebeurt er met de afslag bij de Bagatelle? De afslag van de N35 gaat sluiten. De Parallelweg blijft echter open. De aanwezige leden spreken hun zorg uit over de drukte en daarmee de verkeers(on)veiligheid op de parallelweg. Met name voor fietsende kinderen.

 

Er wordt gevraagd of de jeu-de-boule baan verhuisd kan worden naar het sportpark. Dit biedt extra mogelijkheden (gebruik kantine etc.), ook voor het organiseren van competities.

 

Er wordt gevraagd of er in het bestuur van het Midzomerfeest een afvaardiging is van het Plaatselijk Belang. Dit is niet het geval. Wel is bij het zuilenoverleg een bestuurslid van het Midzomerfeest aanwezig. Daarmee is er brede betrokkenheid vanuit het dorp bij het Midzomerfeest geborgd.

 

Er worden verschillende problemen met onderhoud aan de weg onder de aandacht gebracht. Hennie Huis in Het Veld geeft aan dat het goed is om dergelijke problemen niet op te sparen, maak gebruik van het meldingssysteem bij de gemeente.

 

  1. Sluiting. Niet meer ter tafel zijnde, sluit Nico Dijkman de vergadering en wenst iedereen wel thuis.

 

 

Plaatselijk Belang is ook Uw Belang !!!

 

 

Deel dit via social media