Hier vind je de notulen van de zuilenvergadering van Plaatselijk Belang op 6 maart.

 

Mededelingen van de zuilen en commissies Plaatselijk Belang.

Kerk; Het project Geloven in Mariënheem gaat nog steeds goed. Er is een actieve club vrijwilligers, en er is nieuwe subsidie aangevraagd. Vanuit het project wordt er nu nagedacht over hoe het kerkgebouw behouden kan blijven voor het dorp, ook als het zijn functie vanuit het bisdom verliest.  Op 22 maart is er een parochie avond, iedereen is welkom.

De Schalm deelt mee dat zij afgelopen donderdag gehoord hebben dat de gemeente een grote subsidie verleent aan de Schalm en het Asspel. Hier zijn zij natuurlijk heel blij mee,  de subsidie is belangrijk voor het hele dorp.

Mariënheem Online (MOL) en Omnihuus geven aan dat zij maandelijks overleg hebben, om te komen tot betere afstemming tussen de fotograven en tekstschrijvers. Daarnaast blijft het moeizaam om input te krijgen van een aantal verenigingen, input moet toch nog veel gehaald worden. De samenwerking met de MIK is nog niet concreet gemaakt, volgt wellicht in de toekomst. Het Omnihuus, heeft a.s. zaterdag weer een open huis. Daarnaast plaatsen zij op Facebook elke week nieuwe artikeltje. Met de beeldbank gaat het goed; er zijn nu 15000 afbeeldingbeschikbaar, via een link op MOL. Tot slot een tip;  Er zijn nog veel boeken over Mariënheem, wellicht een leuk idee als presentje voor externen.

Midzomerfeest heeft het programma bijna rond; op donderdag is er een cabaretavond,  vrijdagavond oktoberfest, zaterdag is gericht op de jeugd met o.a. Mental Theo, zondagmiddag is er muziek en zijn er verschillende activiteiten. Er is nog geen kermis gevonden. Mocht dit niet lukken, dan gaat het Midzomerfeest op zoek naar een alternatief. Er is verjonging in het bestuur, er zijnnieuwe leden in aantocht.

Commissie woningbouw:  midden februari zijn belangstellenden voor nieuwbouw geïnformeerd over de mogelijkheden. Het plan daarvoor ligt nu ter inzage bij de gemeente. Vanaf mei wordt er gestart met bouw,  op basis van behoefte. De verwachting is dat er ongeveer 15 kavels worden uitgegeven. De gemeente heeft nog geen plannen voor na de realisatie van het huidige plan. Het Plaatselijk Belang gaat hierover in juni in gesprek met de Gemeente.

Commissie Duurzaamheid; de uitslag van de energiewedstrijd is binnen. Tijdens de jaarvergadering wordt deze bekend gemaakt (in april). Een belangrijke ontwikkeling is het verduurzamen van de accommodaties in het dorp d.m.v. zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat daarmee mogelijk in de toekomst de kosten van een lidmaatschap bevroren kunnen worden.

Asspel is blij met de subsidieaanvraag die deze week is toegekend door de gemeente van  € 200.000- voor het Asspel en de Schalm. Het Asspel gaat hiermee o.a. de bovenverdieping verbouwen en de ingang wordt veranderd en gemoderniseerd. Er wordt geïnvesteerd in duurzame verlichting. Wensen die overwogen worden zijn het vergroten van  bergruimte voor de carnaval en eigen ruimte voor de volleybal.

De Carnaval is goed en gezellig verlopen.

De Verkeerscommissie. Er zijn twee nieuwe leden gevonden voor de commissie. Dat is fijn, omdat Nico met de commissie gaat stoppen en voorlopig voorzitter wordt van het Plaatselijk Belang. Regelmatig is er overleg met de gemeente, provincie en RWS over de ontwikkelingen rondom de N35. Standpunt van het PB is dat de keuze voor alleen  parallelwegen te eenvoudig is, het lost niet alle problemen op. Het budget van RWS is echter leidend. Er is een mooie films gemaakt door Henk Kemper en Gerard Achterhoek, welke is gepresenteerd aan de provincie. Als er extra geld kan komen, moet dit van de provincie komen. 22 maart gaat een afvaardiging opnieuw inspreken bij de provincie. 28 maart komen er weer inloopbijeenkomsten. Negatieve punten kun je dan melden, eerste reacties zijn al weer binnen gekregen. Iedereen is het er mee eens dat de traverses de beste oplossing zijn, het budget is echter het struikelblok.

Jos Alferink (CDA) en Emiel Gerner (VVD) ondersteunen het voorbereiden van inspreken bij de Provincie. Als ze van te voren goed geïnformeerd worden over de alternatieve plannen van de traverses, praten Jos en Emiel de gedeputeerden van de Statencommissie bij ter voorbereiding op het inspreken.

Daarnaast worden door de commissie verschillende media gezocht om zo veel mogelijk aandacht voor het probleem te genereren, zoals via facebook en de regionale kranten.  

Ledenwerving Plaatselijk Belang. In december is er een actie geweest via de MIK. Met dank aan de MIK bezorgers is er op 597 adressen een brief bezorgd met het verzoek om lid te worden/blijven van het Plaatselijk Belang. Daarvan zijn nu ongeveer 450 reacties retour, waarvan 75 gezinnen hebben aangegeven geen lid te willen zijn van het PB. Ongeveer 150 huishoudens hebben nog niet gereageerd. Hierop wordt door het PB nog verdere actie uitgezet.  Vanaf 1 april start de nieuwe structuur en wordt de  MIK alleen maar bezorgd bij mensen die extra betalen voor de MIK. Tevens wordt er 1 april gestart met een nieuwe drukker. Hiervoor zijn bij 3 partijen offertes aangevraagd en het PB zal op basis van prijs/kwaliteit een nieuwe gunning vastleggen.

Glasvezel in het buitengebied: CIF gaat in april beginnen met de aanleg van glasvezel.

Henny Huis in het Veld, Gemeente Raalte; Er is een nieuw subsidiefonds beschikbaar vanuit de provincie welke gericht is op het vergroten van de sociale kwaliteit. Hierbij kun je denken aan het uitvoeren van een dorpsplan.  Contactpersoon hiervoor is Margreet Hogenkamp. Dit onderwerp zal worden besproken in het algemeen overleg met de kleine kernen.

De ouderenbond draait goed, er zijn 50 nieuwe leden. Er is op dit moment veel belangstelling voor activiteiten op het gebied van digitaliseren. Zo is er door 30 personen een cursus werken met een tablet / internet gevolgd en hebben 20 personen zich al aangemeld voor een vervolgcursus. In buurtwerk komt er een demonstratie koersbal voor senioren. Deze demonstratie is in de Schalm, misschien wordt er bij belangstelling overgestapt naar het Asspel. Tevens is er nog altijd veel belangstelling voor de leuke dag die twee keer per jaar wordt georganiseerd (snerttocht / stamppottentocht).

Een toekomstbestendig Plaatselijk Belang.

Ook het bestuur van het Plaatselijk Belang heeft steeds meer moeite met het vinden van vrijwillige bestuursleden. Dit terwijl wij merken dat er een groot beroep wordt gedaan op het bestuur. Enerzijds verwacht de gemeente dat het Plaatselijk Belang een betrouwbare, stabiele partner is die zelfstandig een aantal zaken organiseert en bestuurt voor het dorp. Anderzijds verwachten de inwoners van ons dorp dat het bestuur zich inzet voor tal van zaken die zij gerealiseerd willen zien zoals woningsbouw, verkeersveiligheid, zorg en invulling van buurtwerkactiviteiten.

Dit jaar zijn er drie bestuursleden afgetreden. Nico Dijkman zal voorlopig het voorzitterschap over nemen en Jurgen Jonkman en Hanneke Koenjer zullen verschillende taken zoals het secretariaat en het penningmeesterschap overnemen.

De komende tijd zal er gekeken worden naar alternatieven om het bestuur van het Plaatselijk Belang toch in stand te kunnen houden. Zo zal er niet altijd een afvaardiging van het PB in elke commissie deel kunnen nemen, maar zullen er mensen vanuit de commissies uitgenodigd worden om bijvoorbeeld een zuilenoverleg of bestuursvergadering bij te wonen indien nodig.

Skatebaan

Er is een concreet plan voor een skatebaan bij het Asspel van ongeveer 10 bij 20 meter met daarop 3 eenvoudige skate elementen. Deze locatie heeft de voorkeur van de aanwezigen van het overleg, behalve van het Asspel en de voetbal. Zij hebben een aantal bezwaren, zoals het verlies van parkeerplaatsen en specifieke veiligheidsrisico’s. Zij stellen een tweetal alternatieve locaties voor. Hiervoor is echter geen draagvlak bij de zuilen. Afgesproken is dat er in een separate vergadering met de werkgroep, de voetbal en het Asspel wordt gekeken of de bezwaren kunnen worden weggenomen. Mocht dit lukken, dan gaan we voor realisatie bij het Asspel. Anders wordt het project afgeblazen. .

 

 

Deel dit via social media