De week voor Kerst trekken drie dj-teams de wandelschoenen weer aan voor de tweede editie van 3FM Serious Request: The Lifeline. Anders dan vorig jaar is er één route - van Goes in Zeeland naar de stad Groningen - én kun je etappes meelopen of een Chequepoint bezoeken. Een vand die chequepoints is in Mariënheem!

 

Het is jouw eerste wandeling voor The Lifeline. Spannend?

“Zeker. Maar als ik eenmaal aan het lopen ben en al die mensen tegenkom, komt het vast goed. Ik hoop alleen dat ik geen lichamelijk ongemakken krijg die afleiden, dat zou ik zonde vinden. Pijn kun je moeilijk uitzetten. Maar het is geen rocket science; gewoon het ene been voor het andere. Hoe zwaarder, hoe beter eigenlijk. Je doet het natuurlijk wel ergens voor. Als het een fluitje van een cent was, hadden we net zo goed in Hilversum kunnen blijven. Niks mis met een beetje afzien.”

Waar zie je tegenop?

“Dat continu ‘aanstaan’ lijkt me het zwaarst met een camera op je hoofd. Na drie uur radio maken is mijn emmertje normaal wel vol, zeg maar. En nu is het zes uur buiten je comfortzone radio maken, allemaal acties en continu mensen om je heen. Je wilt iedereen aandacht geven, maar ook nog je beste prestatie neerzetten. Je zit die week echt in een soort snelkookpan. Ik ben ook heel benieuwd hoe het na die actieweek gaat zijn, als je van continu aanstaan in één klap wer naar niets gaat.”

Waar verheug je je op?  

“Door het land lopen en acties bezoeken, dat is het mooist. Ik kijk uit naar elke actie, of het nu bierdopjes beschilderen is of iemand die een dorp mobiliseert om een marathon te lopen. En ik vind het heel mooi om dit grote avontuur te beginnen op een plek waar ik me thuis voel, namelijk Zeeland, waar mijn opa en zijn familie vandaan komen. Leuk dat al die plaatsen zoals Krabbendijke, Kruiningen en Goes voor mij best bekend zijn.”

Wat vind je van het doel van dit jaar? 

“Top! Dit jaar zetten we ons in voor de slachtoffers van mensenhandel. Ik denk niet dat we een beter doel kunnen hebben. Zoals altijd proberen we stille rampen op de kaart te zetten. En het geld ophalen is natuurlijk een praktische zaak, maar nog belangrijker misschien is dat we iets aankaarten. Dat mensen weten dat het speelt. Dit is zo’n drama dat je aan de buitenkant niet altijd direct kunt zien. We kunnen met deze week slachtoffers van mensenhandel helpen, maar ook zorgen dat het voorkomen wordt.

We moeten niet vergeten: deze actie draait niet om zes malloten die een stukje gaan lopen. Het draait om het doel. Dat willen we op de agenda zetten. En dat doen niet wij, dat doet de luisteraar. Nederland haalt het geld op.

Ik heb een tijdje een lerarenopleiding gedaan en les gegeven op middelbare scholen. Ik was mij bewust dat het kon gebeuren. Maar dat het zo vaak in Nederland voorkomt wist ik niet. Op elke middelbare school gemiddeld twee meisjes die in aanraking komen met een loverboy! Echt ontstellend. Je weet dat tieners kwetsbaar kunnen zijn, alleen al als je terugkijkt naar jezelf op die leeftijd of praat met iemand van 14 of 15 jaar. In die levens is soms al zoveel gebeurd. Gescheiden ouders, problemen met zichzelf, de werkdruk waar ze al mee te maken krijgen. Daarnaast ben je ook nog gewoon een kind. Allemaal factoren die je kwetsbaar kunnen maken. Als je dan bijvoorbeeld verliefd wordt op iemand die verkeerde intenties heeft. Dat is natuurlijk verschrikkelijk.

Daarom denk ik dat goede voorlichting op scholen heel belangrijk is. Je kunt het gewoon voorkomen als je de signalen herkent. En het is relatief goedkoop! Met 4 euro kun je al een gastles geven met 20-30 kinderen tegelijk. Er zijn denk ik weinig dingen waarbij de return zo hoog is.”

Mensen kunnen weer een plaat aanvragen. Van welk nummer maakt jouw wandeling aangenamer?

“Lizzo met Good As Hell vind ik een heel fijn liedje, daar zou ik de week goed mee door zou kunnen komen.”

Nieuw dit jaar is de sponsorloop. Je kunt meelopen met de 3FM-dj’s door je voor 10 euro in te schrijven op een etappe en je te laten sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis.  Meelopen kan alleen, maar ook met je complete wandelvereniging of vriendengroep. Kun je niet meelopen? Niet getreurd, de route wordt afgelegd als estafette en dat betekent dat de dj’s elkaar afwisselen bij zogenaamde chequepoints: feestelijke evenementen waar actievoerders en bezoekers naartoe kunnen komen om hun inzameling aan de actie te doneren. Kijk op www.3fm.nl/seriousrequest waar de chequepoints zijn of schrijf je in voor de sponsorloop.

Deel dit via social media