In het kader van de vredesweek hield Samen Leefbaar Marienheem samen met de Raad van Kerken een vredeswandeling van Raalte naar Marienheem. Start van de wandeling was bij de Kruisverheffing in Raalte. Onderweg werd door leerlingen van het Carmen College gezorgd voor een drankje. Bij het gedenkteken bij de basisschool in Marienheem werden bloemen gelegd. Er werd een gedicht voorgelezen over de vrede. Vervolgens konden de lopers in de kerk droog zitten, want de tocht was regenachtig en de paraplu was wel nodig. In de kerk werd iedereen ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. In de vredesboom kon iedereen een wens hangen over de vrede.......

Deze boom is gemaakt door Karin Otten. De kerk was versierd met veel ‘vredesduiven’ in allerlei vormen. Carmen College heeft duiven met een figuurzaag gemaakt en de basisschool heeft veel duiven ingekleurd. De rode loper midden in de kerk maakte het geheel compleet. Verder kreeg iedereen een waxinelichtje die voor in de kerk kon worden aangestoken.

WAT DOE JIJ IN VREDESNAAM was het motto over de vrede.

De gezamenlijke bijeenkomst begon met een woordje van pastoor Cornelissen en er werden gedichten voorgedragen. Klaas Bos touringcar chauffeur uit Dalfsen en organist is erg begaan met asielzoekers. Hij voert een gesprek met Sonate, die in het AZC woont in Schalkhaar. Zij vertelt haar verhaal hoe ze de laatste 3 jaar heeft beleeft in het AZC met haar 2 kinderen. Het is moeilijk zegt ze bedeesd. Ze missen haar oma en moeder erg, die nog in Iran woont. Ze woont op een kamer van 17 m², waar ze slapen, eten en samenzijn. Naar toilet, douchen en eten koken wordt elders gedaan. Extra moeilijk is het eten koken, omdat ze vegetarisch is. Als intermezzo speelde Klaas Bos op het orgel. Klaas is gepensioneerd en zet zich in voor vluchtelingen. Zo organiseert hij een busreisje voor het AZC , zodat de mensen even op andere gedachten komen.

Aangrijpend was ook het verhaal van Iryna. Zij is Oekraïense en in 2014 naar Nederland gekomen om als tolk te dienen voor Oekraïners in Nederland. Zij heeft niet kunnen bevroeden dat er oorlog zou  komen in Oekraïne. Ze heeft het daar erg moeilijk mee. Zij werkt nu in Heino aan de basisschool.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gedachte over vrede. Daarna was nog gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Wat is vrede?

Bevrijding en vrijheid  in alle opzichten?

Het is goed om daar over na te denken!

Foto's klik HIER

Deel dit via social media