Buiten is het winderig en fris, binnen is het lekker warm en Eef en Sanne staan weer klaar om onze playbackshow aan elkaar te praten! De avond wordt geopend door prins Chris de 1e en jeugdprins Martijn de 1e. Prins Martijn brengt de carnavalsproclamatie ten gehore en de vele dansmariekes sieren het podium. De senioren dansmariekes, getraind door Diede en Marre, brengen de gardedans met hoog opzwaaiende benen en de junioren, getraind door Dion en Jet, brengen ons in Egyptische sferen.

Dan gaat de aandacht naar de playbackshow: waar gaan de juryleden op letten? Judith heeft zich terdege voorbereid door de clips te bekijken en de generale repetitie bij te wonen. Waar gaat prins Chris op letten? “Geen idee!” en prins Martijn let op de pasjes en of de kleding bij het nummer past. Dan is het tijd voor de eerste act van vanavond! Op het podium wordt al een indrukwekkend decor neergezet. Jinte en Isa (beide 7) zijn twee glitterende meisjes die sprankelen van enthousiasme mèt roze lichtjes als oorknopjes! Ze brachten La Festa van Luna. De jury zag het ook: “jullie hadden schik!” en “wat een feestje!”.

Hierna volgt een kwartet. Saar (8), Famke (10), Lieke (8) en Milou (9) hadden het nummer Never Ever van Infinity uitgekozen omdat het vrolijk is. Ook de foto’s in de diashow lieten vier vrolijke meiden zien! Prins Chris vond hen uitstekende kandidaten als aanstaande dansmariekes! Voor het derde nummer moet er weer een en ander opgebouwd worden op het podium. Met de tune van ‘eigen huis en tuin’ op de achtergrond interviewen Sanne en Eef enkele kleine toeschouwers en vragen de prinsen naar de openingsactiviteiten van het carnaval 2023. Dan kunnen Finn (9) en Max (10) van start. 1, 2, 3, schoppen, en lopen! Met de grasmaaier. Zo heet het nummer ook! En beiden een biertje. Na carnaval liggen alle Mariënheemse tuintjes er waarschijnlijk piekfijn bij! Prins Martijn vond de kleding zeer goed passen bij het nummer en Judith vond de playback goed en vond het moeilijk rustig op haar stoel te blijven zitten! Prins Chris vroeg of het echt bier was, maar de heren artiesten konden hem geruststellen dat het een legale act betrof: nee, geen echt bier!

Drie meisjes in prachtige neonkleurige outfits komen hierna het toneel op. Alles is gekocht bij De Grootste Carnavalswinkel, wordt trots vermeld. La Festa van Luna klinkt nu bij deze Glittergirls. Glitter ook op haren en gezicht te zien, maar dat hebben ze niet zelf gedaan, dat is door iemand anders geregeld. Prins Martijn heeft goed opgelet en vond het leuke pasjes. Judith wil weten of de microfoontjes die de girls dragen, niet kriebelen, maar dat is gelukkig niet zo. Dan komen we weer in tropische sferen met drie vogels! ‘Vogeljongen’ wordt gebracht met op de dia’s mooie meisjes (offff….?????) en regenbooghartjes. Prins Chris was even bang dat er vogelgriep was maar vond de act zeker goed gedaan! Prins Martijn had goed gezien dat er goede accessoires gebruikt werden. Een en ander hoorde bij het computerspel Fortnite, verduidelijken artiesten Justin, Gijs en Bjorn (allen 10) voor de iets oudere generatie.

Best Friends Yfke en Lieke (8) brengen Best Friends van Unity. Op de diashow onthullen gordijntjes steeds een nieuwe foto waarop het thema duidelijk is terug te zien! Judith oordeelt “goede playback!” en prins Martijn ziet “jullie hebben veel schik en de pakjes staan jullie heel leuk!”. Als afsluiter brengen Pien en Anne (11) een moderne remix van het bij de oudere generatie welbekende Girls Just Wanna Have Fun. Waarom dit liedje? Omdat het leuk is, dat is duidelijk toch! Foto’s op de diashow met heel veel fun, met de papa’s, van de prinsen, van vorige optredens, van het Assenblaagie – goed over nagedacht, vindt Judith. Ze zag ook dat er dansmariekemoves verwerkt waren in de choreografie. Prins Martijn: “jullie trokken het publiek goed mee” en prins Chris wil weten of de pasjes van vader of moeder kwamen. Dat was duidelijk: van de vaders!

Terwijl de jury zich terugtrekt voor beraad komen de dames van de dansmariekes, getraind door Mirande en Nathalie, en brengen De Grote Showdance. Keurig in giletje en qua muziek, dans en uitstraling terug in de tijd en sfeer. Ook de senioren van de dansmariekes hebben nog wat in petto en nemen ons met een zinderende dans mee naar Afrika. Daarna wordt het podium gevuld met kleine carnavalsvierders tot de jury eruit is! Alle deelnemers van de categorie jeugd worden op het podium uitgenodigd. Het was een lastige beslissing voor de jury, vermeldt Judith. De aanmoedigingsprijs gaat naar Bjorn, Gijs en Justin, want de jury hoopt ze de volgende jaren zeker terug te zien op het podium bij de playbackshow!

De derde prijs is voor Pien en Anne, de tweede voor Finn en Max met hun carnavalsnummer en Isa en Jinte winnen met alle aandacht die aan details was besteed. Ze mogen nogmaals een feestje laten zien op het podium!

Open DartToernooi Mariënheem (waar heel wat prominente carnavalsvierders lid van zijn) maakt wederom de prijzen mogelijk. Voor de winnaar van de categorie volwassenen is dat een bon voor een restaurant héél dichtbij. Ook dank aan alle andere sponsoren, en dat zijn er veel! Ook dank aan de vele vrijwilligers zonder wie het ook zeker niet mogelijk is.

Ondertussen heeft in de jury prins Martijn zijn plek afgestaan aan ‘nieuw’ lid Leo Tuitert. Judith waarschuwt: in deze categorie zijn we streng! Dan zien we prins Martijn en zijn leden van de jeugdraad op het podium als eerste act in deze categorie. Het duizelt ons toeschouwers van de huppelende heren met boodschappen, een roze flamingo, rappers in het zwart, muzikaal boerengeweld met vers stro (gelukkig geen verse mest), zware rock en Max en de vendelzwaaier. Judith roept de verantwoordelijken voor de ‘teringzooi’ op het matje maar zegt er wel bij dat ze genoten heeft van de act! Leo benoemt een poging tot omkoping maar oordeelt desondanks dat de act top gedaan is.

Nadat de veegploeg at heeft opgeruimd wordt prins Chris verzocht op het podium op een stoel plaats te nemen. Zoon Dieks neemt zijn plaats in de jury waar. We zijn getuige van een muzikale catfight door Maan en Tabitha (Els en Renate) om prins Chris met ‘Hij is van mij’ en de gezongen herensolo/Bizzey/Heleen die ook voorbij danst. De dames geven onze prins carnaval beiden een kus aan het eind. Eerste reactie van prins Chris? “Foei, wat warm!” Plaatsvervanger Dieks had het wel gezien: dat waren onder andere papa en mama op het podium en ze deden het goed! Leo vond het super geplaybackt en heel verrassend. “Els: verleid je Chris vaker zo?” wordt beantwoord met “Niet met Renate erbij!”

We kunnen als publiek even bijkomen met een prachtig ingekleurd optreden van Elton John en Kiki Dee. ‘Don’t go breaking my heart’ zien we dubbel, nee niet van de alcohol maar omdat Puck en Francisca hun act exact zo hebben als de originele performers, inclusief humor en warmte. Prins Chris: “Ik vond jullie hartstikke goed!” Leo: “Dit is waar een playbackshow voor bedoeld is!” De Bakkenbaarden van Elton John zijn mede mogelijk gemaakt door ‘Jet’. Hierna volgen Marieke (14), Bodyl (13) en Britt (15): Wij zijn de meiden van de brandweer. Eventuele lokale oververhitting in de zaal wordt deskundig geblust met hun waterpistolen! Leo vindt dat het dansen hen gemakkelijk en comfortabel afgaat, “goed gedaan!”.

Nu weer een opbouw op het podium voor een negental jongedames: Dewi, Hanneke, Jentl, Liz, Meike, Noa, Noa, Pleun en Yael. ‘Playback je gek’ meldt de kentekenplaat op de roze cadillac. De ongeschreven regels worden gebroken met Unwritten door een drietal in het autoraam, dan ploppen er 1, 2, 3 dames omhoog “welkom, welkom, bij de drie biggetjes” snel afgewisseld door Drie Britney Spears-en en een paar bokshandschoenen ‘Hit me baby one more time’. Geen rust, want daar is weer een nieuw drietal: drie Spice Girls, en alweer puike choreografie – dan drie coole ‘dudes’ die verjaardag vieren en drie nieuwe ‘dudes’ als Bon Jovi, gevolgd door een drietal dat de letters YMCA uitbeeldt. Twee Shakira’s ontsnappen uit de auto, geflankeerd door Wyclef Jean, en het volgende drietal slaapt in het café. Daarna voelen we uitbundig het moment met een kartonnen toetsenbord en een kartonnen ‘Woah’. De adjes voor de sfeer waren in deze groep wèl echt, maar opgeteld was de leeftijd wel voldoende. Drie single ladies samen die handjes draaien en dan YEAH!, negen deinende koppies! Eef en Sanne vonden het er van de achterkant, achter de auto, heel bijzonder uitzien, Judith kon echt niet stil blijven zitten en moet toegeven dat ze heeft gedanst. Leo: “zeer afwisselend, erg mooi de keuze van toen en nu, de kartonnen borden, overal aan gedacht, alsjeblieft doe volgend jaar weer mee!”

Als afsluiter een groep die gehoor gaf aan de oproep van Eef en Sanne voor spontane optredens. Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist! Ook al is dit een last minute besluit, toch is goed nagedacht over accessoires (een winkelwagen als kist is met die wieltjes arbo-technisch verantwoord, vindt Judith) en ook het opkomen en afgaan (alleen letterlijk!) is goed getimed. Chris: “Ik heb nog nooit zoveel gehaktballen bij elkaar op een podium gezien maar het was wel leuk!!”

Na een kort beraad en de mededeling dat Eef en Sanne een contract hebben voor de komende tien jaar, was de jury er al wel uit, er was geen discussie! Op nummer drie komen Puck en Francisca/Elton John en Kiki Dee; op twee staan Els, Renate en Heleen en de onbetwiste nummer 1 van vandaag is het Negental met de Auto Karaoke! Zij mogen naar de Kruidentuin met een bon van Open Dart Toernooi maar eerst natuurlijk nogmaals hun act brengen en dat doen ze met zeer veel plezier! Carnaval is met deze playbackshow weer zeer goed begonnen!

Deel dit via social media