Hier vind je de notulen van het zuilenoverleg van februari 2023.

 

1.) Opening
Lotte Koolhof stelt zich voor. Zij werkt per 02-2023 als ‘verbinder Raalter Dorp’. Collega van Henny Huis
in ’t Veld.

2.) Notulen vorig zuilenoverleg, d.d. 26-09-2022: goedgekeurd en vastgesteld

3.) Zuilenronde

Commissie Duurzaamheid

Warmte festival: enkele weken geleden is dit georganiseerd in de Schalm. Er waren verschillende bedrijven omtrent verduurzamen om informatie te delen. Vanuit de Gemeente Raalte georganiseerd. Er waren voldoende belangstellenden.

Zonnepanelen project bij de familie Jansen Holleboom: men zegt dat het rond is en dat het project kan gaan starten. Voor de betrokkenen zal er binnenkort een informatieavond zijn, zodat zij de juiste informatie krijgen over de volgende stappen. Er zijn zowel Mariënhemers als niet- Mariënhemers die zich hiervoor hebben ingeschreven.

S.V. Marienheem

De resultaten van het eerste team zijn beter. Men kan nog niet duidelijk aangeven wat de resultaten zijn van het verschuiven naar de zaterdag. Het terras is klaar. De kleine arena is weer in gebruik genomen. Qua vrijwilligers in de kantine zijn momenteel wisselend; er zijn een aantal vaste groepen, maar een deel moet door de spelers zelf worden opgevangen. Een opvolger voor de penningmeester lijkt te zijn gevonden. Er wordt gestart met vrijdagavondvoetbal; 7 tegen 7 in competitieverband met buurtdorpen.

Rolwandelclub en ’t Schoapie
15 maart doet ‘t Schoapie weer mee aan de nationale pannenkoekendag. Groep 7 en 8 gaan pannenkoeken bakken voor de deelnemers van de Rolwandelclub

Kernteam Marienheem

Tijdens de laatste bijeenkomst is Humanitas geweest om zich op de kaart te zetten. Ook wordt er
gedacht aan het opzetten van een ‘ruilkast tegen verspilling’ bij de Schalm.

Vocluma

Het aantal nieuwe leden; in de jeugd minder aanwas dan volwassenen. Er zullen waarschijnlijk drie damesteams gevormd worden. Er is altijd wel behoefte aan nieuwe trainers en/of coaches. Zij zijn op zoek naar nieuwe bestuursleden. Voor groep 5 tot 8 zal er een clinic worden georganiseerd tijdens de oranjespelen; samen met drie andere sporten. Dit is uit gegaan vanuit de gymleerkracht van St. Antonius.

KBO/Ouderenwerk

Het bestuur is up-to-date.
Men gaat proberen om erachter te komen wat de 55+ personen vanuit Marienheem graag zouden willen (gaan) doen om hier op in te kunnen spelen. Daarnaast zal er worden aangesloten bij de activiteiten die bijvoorbeeld vanuit de Gemeente Raalte worden aangesloten. Vraag vanuit KBO/Ouderenwerk komt de vraag voor een gesprek met PB Marienheem bestuurd om
elkaar te informeren over de behoefte. Dit zal worden gepland.

Volkstuinclub

Jan Koenjer en Jos Alferink zijn de nieuwe contactpersonen hiervoor.

Tc. Marienheem

Een stabiel aantal leden. Ze doen met 9 teams mee aan de voorjaarscompetitie. Met de wintercompetitie doen er 4 teams mee.

College van de Gemeente Raalte


Groeiopdracht van Raalte zal worden vastgesteld.

Gemeente Raalte

Men heeft in november 2022 een motie aangenomen naar de vrijwilligersinzet binnen de buurtdorpen van de Gemeente Raalte. Wat is de stand van zaken met betrekking tot vrijwilligers. Men gaat beginnen met MFA’s (de buurthuizen; o.a. onderhoud gebouwen etc.). Plaatselijk Belangen organisatie, Cultuur en Sport zijn ook een deel van het onderzoek. Vanuit de provincie is hiervoor een Pilot gaande. In eerste instantie zal er een inventarisatie plaatsvinden en van daar uit zullen er oplossingen gevonden worden. De Gemeente Raalte en/of Provincie zal dan bekijken waar zij bij kunnen faciliteren.

Samen Leefbaar Marienheem
In 2022 zijn er veel leuke projecten gedraaid. Voor 2023 zijn er al weer verschillende ideeën. In de zomer zal er weer iets gedaan worden met ‘Ik toon’; een kunst- en cultuurprogramma. SLM zal hierbij het ‘samen’ weer centraal stellen. Men is ook voornemens om rondom de kerst weer activiteiten te organiseren.

Hoe gaat het met de warme kamer? Er is wel publiciteit voor, maar de juiste doelgroep is nog niet bereikt. Er komen wel mensen om (kort) samen te zijn. Men gaat door tot maart ’23 en dan
zal het worden geëvalueerd.

Woningbouw
Er zijn concepten laten zien van plannen aan enkele leden van het PB bestuur; de plannen zullen t.z.t. worden gedeeld in de algemene ledenvergadering (daar zal een nieuwe datum voor worden gepland).

Herbestemming Kerkgebouw
Er is een gesprek geweest met het Parochiebestuur. Er ligt een mooi idee/plan (uitgewerkt door MAAN); dat moet nog worden uitgewerkt tot in detail. Er worden nu gesprekken gepland met Schalm/ School/ Parabool en Kerk om te bekijken de plannen uitgewerkt kunnen worden. De werkgroep wil graag met
MAAN verder; hiervoor wordt gezocht naar financiële middelen. Project ‘onder de kerktoren’: het Parochiebestuur wil graag een ruimte behouden om een viering te
houden etc. Hier is men ook mee aan het denken om dit mee te nemen in de herbestemming van het kerkgebouw.

Herinrichting Veld II
Hierover is nog geen nieuws/ er zijn nog geen vorderingen. Paul zal op korte termijn het initiatief nemen voor een nieuwe datum.

Buurtwerk

Buurtwerk komt 6 maart weer bij elkaar om de subsidies voor 2023 te verdelen.

Verkeerscommissie

Vanuit de Gemeente Raalte lijkt het plan weer goed te zijn opgepakt. De afsluiting van de Schoonhetenseweg en de plan voor ’t Fiester zijn voor nu de belangrijke punten.
Ontsluiting van ’t Fiester: het plan is om vanuit de rijksweg N35 een verbinding te maken met ’t Fiester. Deze zal over de schaatsbaan naar ’t Fiester te gaan. Dit is ook belangrijk om de Hellendoornseweg te ontlasten, ook in verband met de verkeersveiligheid.

Afsluiting van de Schoonhetensweg: vanuit de verkeerscommissie is sluipverkeer op de paralelweg langs de basisschool een hele grote zorg. De verkeersveiligheid voor de Mariënhemers staat hier
voorop.

De verkeerscommissie heeft het vertrouwen in Rijkswaterstaat opgezegd; tot op heden is hierop vanuit Rijkswaterstaat geen reactie op gekomen.

4.) Behandelen rondvraag
- Samenwerking Fondsvoorons.nl en Humanitas

Deel dit via social media