Heeft de voorzitter nog wel tijd voor klusjes thuis tijdens het Midzomerfeest? Wat hebben Sappe en Hoaze dit jaar voor ons in petto? Hoe kun jij Midzomerradio luisteren? En wanneer is de fietstocht? Je leest het in dit artikel!

Kijken door de bril van de Voorzitter

Aankomend weekend begint de opbouwweek van het Midzomerfeest. Wat betekent dat voor onze voorzitter? Wat doet hij de hele dagen en heeft hij nog wel tijd om thuis z’n klusjes te doen? We vroegen het aan Raymond, onze voorzitter.

“De tent wordt meestal de vrijdag of de zaterdag voor het feestweekend opgebouwd en daarmee begint ook de opbouwweek”, zegt Raymond. “Het hele jaar door hebben we vergaderd, overlegd en alles neergezet zoals we dat bedacht hadden. Maar tijdens de opbouwweek begint het echt. De opbouwweek (incl Midzomerfeest zelf) is eigenlijk de uitvoering van waar wij het hele jaar mee bezig zijn.”

“Tijdens de opbouwweek zie je ook de mensen die niet aanwezig zijn tijdens de vergaderingen, maar achter de schermen al wel het nodige werk verzet hebben. Iedereen heeft er zin aan. Je ziet dat het kriebelt en iedereen is donders goed te pas”, aldus Raymond.

Wat doe jij tijdens de opbouwweek? “Tijdens de opbouwweek let ik er vooral op dat alles goed loopt, bijvoorbeeld door het werk van de verschillende commissies onderling goed af te stemmen. Ik zorg er met de commissies voor dat het een geoliede machine is.

Iedereen weet natuurlijk wat hij/zij moet doen, maar omdat niet iedereen standaard aanwezig is tijdens de algemene vergaderingen kan het natuurlijk voorkomen dat mensen van elkaar niet weten wat de ander doet.”

“Vroeger zat iedereen bij elke algemene vergadering en wist iedereen overal wel vanaf. Dat heeft voor- en nadelen”, vervolgt Raymond. “Maar de laatste jaren vergaderen we vooral in kleine groepjes, oftewel: commissies. Vanuit elke commissie zijn er 1 of 2 personen aanwezig tijdens de algemene vergadering. Daarnaast heeft iedere commissie zijn eigen vergaderingen.”

“Zo zit Joost namens de Techniek bij de vergadering. Tijdens de opbouwweek kijken ze voor werkzaamheden vooral naar hem."

Heb je ooit een spannende situatie meegemaakt? “Ik kan zo niet direct wat bedenken”, zegt Raymond bedenkelijk. “Maar als je toch per se wat wilt horen dan denk ik dat de meest spannende situatie voor mij tot nu toe is geweest dat een attractie niet komt opdagen. Want dat is jammer, de attracties zorgen wel voor de nodige sfeer.”

Hoe eindigt de opbouwweek? “De opbouwweek wordt traditioneel op donderdagavond afgesloten, dan is er een avond voor de vrijwilligers en de buurt. Dit is ook het moment om de tap te testen, want hou zou toch zonde zijn als het blijkt dat deze het niet doet”, glimlacht Raymond.

“We hopen dat iedereen z’n werkzaamheden af heeft donderdagavond, maar soms valt het tegen en moet er zelfs vrijdagochtend nog het een en ander gebeuren.”

Wat zijn jouw taken tijdens het weekend? “Tijdens het weekend zelf heb ik een paar formele taken, denk aan de opening met de buurt op vrijdagavond of een openingswoordje tijdens de Midzomerbrunch. Verder ben ik bij de aanvang van de meeste programma-onderdelen. Weet iedereen wat de bedoeling is? Zijn er voldoende vrijwilligers? Worden onze sponsoren benoemd? Is de techniek goed afgestemd? Maar nog belangrijker is… zijn onze vrijwilligers voorzien van een ‘natje en een droogje’?”

“Bij het Midzomerfeest vinden wij het erg belangrijk om voor onze vrijwilligers te zorgen”, vervolgt Raymond. “Als ik kijk naar feesten in de buurt, dan durf ik te zeggen dat wij goed bezig zijn! Vrijwilligers komen het jaar erop vaak terug bij ons om te helpen.”

Heb je tijdens de opbouwweek en het feestweekend wel tijd voor klusjes thuis? “Nee”, zegt Raymond hard. “Alles draait om het Midzomerfeest. Dat begint zelfs al een paar weken daarvoor, alles staat stil thuis. Maar het scheelt wel dat het thuisfont meewerkt en mij mijn gang laat gaan. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Probeer je tijdens het weekend wel een momentje voor jezelf te pakken? “ja tijdens het weekend probeer ik zeker wel momentjes voor mezelf te pakken. Als alles goed loopt en onze vrijwilligers alles goed onder controle hebben, dan heb ik er niet zoveel moeite mee om te zeggen dat ik ook even een feestje ga vieren.”

Kijken door de bril van de Voorzitter

“De eindverantwoordelijkheid hebben we verdeeld onder een aantal vrijwilligers, dus er is altijd iemand die een oogje in het zijl houdt. Vooral zondagavond is een beetje mijn avond. Dan is de druk van de ketel en het is tenslotte een echt Mariënheems feestje, dat moment probeer ik (als de omstandigheden het toelaten) zeker mee te pakken.”

Raymond is trots op de groep die elk jaar toch weer een mooi feest in elkaar zet. Raymond zegt hierover: “Een voorzitter kan niet zonder zijn vrijwilligers en ik vind het heel erg gaaf om te zien dat we elk jaar weer een mooi feest neerzetten samen, ik krijg daar echt een kick van! Ook vind ik het mooi om te zien dat de jeugd uit de regio ons goed weet te vinden. Van het geld dat we daarmee verdienen kunnen we wat terug laten vloeien in de gemeenschap, dat vind ik ook erg mooi.” 

Vrijdagavond

Het duo ‘Sappe en Hoaze’ is inmiddels niet meer weg te denken op de vrijdagavond van het Midzomerfeest. Wat hebben Sappe en Hoaze dit jaar voor ons in petto?

Frank en Chris (Sappe en Hoaze) organiseren de vrijdagavond samen met Emiel en Ilona, dit doen zij al enkele jaren. “Er doen altijd veel vriendengroepen en buren mee, maar we zien ook complete families die zich opgeven”, zegt Frank. “Gemiddeld doen 200 mensen mee op de vrijdagavond, een mooie start van het feestweekend.”

Wat gaan we dit jaar doen? Hierover zegt Frank: “Het programma bestaat uit een pubquiz met diverse thema’s in verschillende rondes, uiteraard voorzien van een ‘Mariënheem-jus’ en de nodige humor. Elke ronde levert weergaloze prijzen op, deze zullen zeker in de smaak vallen. Daarnaast is er nog een individuele tussenronde. De invulling van de tussenronde is nog niet bekend, hierover zijn we nog aan het brainstormen.”

“De pubquiz is in teamverband. Het advies is altijd om een team te hebben met een goede mix van kennis, zo maak je in de meeste rondes kans. Het maakt ons niet uit hoe groot de teams zijn.”

Hoe kunnen teams zich opgeven? “Opgave is verplicht”, zegt Frank. “Dat kan heel gemakkelijk via www.midzomerfeest.nl.”

Wat waren de hoogtepunten van voorgaande jaren? “Vorig jaar hebben we een spelshow gemaakt, omdat we toen iets meer voorbereidingstijd hadden. Dat was erg leuk omdat er ook een selfie-wedstijd, ‘baksteen op / baksteen af’ en rebussen inzaten.”

“Bij de eerste pubquizen zetten we de antwoorden nog op papier en controleerden we alles handmatig. Lekker chaotisch en stressvol. Daarom zijn we ook erg blij met de digitalisering 😊”, concludeert Frank.

Hoe lang zijn jullie bezig met voorbereiden? “Er gaan wel wat avonden voorbereiding aan vooraf, veel vragen verzinnen we namelijk zelf. Vaak zijn die het gevolg van creatieve momentjes in de maanden ervoor. Ook overleggen we veel via Whatsapp. Door de jaren heen zijn we wel een team geworden en vullen we elkaar prima aan. Een echte geoliede machine dus!”, glimlacht Frank.

Fietstocht op zondag

Dit jaar organiseren we wederom een mooie fietsroute. Goed om de benen even te strekken tijdens het feestweekend. Een club vrijwilligers is druk geweest om een route samen te stellen van ongeveer 30 km door het Sallandse landschap.

Voor slechts €5,- p.p. kun je de route zondagochtend van 10:00 uur tot 12:30 uur afhalen in de feesttent.

Midzomerradio - Via: 88.40FM of midzomerfeest.nl

Op de Wörmink spraken we met Gijs, want Gijs organiseert al jaren de Midzomerradio met zijn kameradengroep. Toevallig weten we dat de geschiedenis van de radio al vele jaren terug gaat, dus we gooiden het balletje op bij Gijs.

“Ja dat klopt”, zegt Gijs. “We draaien al sinds 2001 onder de naam Radio Bertha. Vanuit het Hageveld maakten we illegale piraten radio, dat groeide uit tot het jaarlijkse feest ‘Piraten Team Mariënheem’. Ook wel bekend als PTM. Dat waren mooie tijden, maar er stroomt nog voldoende radiobloed door onze aderen. Vandaar dat we enkele jaren geleden hebben opgepakt met het Midzomerfeest.”

“Op het programma hebben we o.a. de Razende Reporters (ondernemers opgepast) en een nieuw stel DJ’s op donderdagavond. Wat betreft deze DJ’s geef ik de volgende hint… ‘DMS’”, aldus Gijs.

Wanneer en hoe kunnen Mariënhemers luisteren naar de radio? Gijs zegt hierover: “Dit jaar zijn we in de ether te ontvangen op de frequentie 88.40FM. Het kan ook online via www.midzomerfeest.nl. Donderdagochtend 22 juni beginnen we rond 07:00 uur en draaien door tot midden in de nacht. Vrijdag starten we rond dezelfde tijd, maar we ronden af tegen 19:00 uur. Zodra het feest in de tent begint”

Maar kun je zomaar gebruik maken van een FM-frequentie? Gijs lacht: “We wonen natuurlijk in Nederland, het land van de regeltjes 😉. Maar even alle gekheid op een stokkie… het kan inderdaad, maar het kost wel wat werk.”

Gijs vervolgt: “Het begint met het aanvragen van een vergunnen, deze vraag je aan bij het Commissariaat van de Media. Deze organisatie beslist of je mag uitzenden, het maakt niet uit of het via internet, TV of FM is. Zodra de vergunning binnen is, ruim 6 weken later, kunnen we een ‘evenementenfrequentie’ aanvragen bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Vroeger kenden we de RDI als ‘Agentschap Telecom. De RDI wijst ons een frequentie toe, deze mogen we niet zelf kiezen.”

“Voor het uitzenden op FM heb je een aantal zaken nodig, denk dan aan de mast met antenne. De mast moet ook veilig staan, daarom maken we gebruik van een professionele mast die is voorzien van de juiste keuringen en rapporten.”

Dan beginnen jullie op tijd met organiseren? “Dat valt mee”, zegt Gijs. “Vergaderen gaat een beetje op zijn "Mariënheems". Dat betekent veel zeuren en drammen, 3 uur bij elkaar zitten en alles binnen 20 minuten beslissen onder het genot van wat gerstenat.”

Is dit jaar de studio geopend? “Ja”, zegt Gijs. “De studio wordt wederom opgebouwd in de voetbalkantine en is de hele dag, tijdens zendtijd, geopend. Wees welkom om even te kijken.”

Deel dit via social media