Vrijdag 6 februari 2015 heeft Lidy Holtmaat, samen met onze nieuwe burgemeester Martijn Dadema een rondje door ons prachtige dorp gemaakt, waar we veel vrijwilligers en mensen uit het bedrijfsleven hebben gesproken.


We begonnen bij de Parabool, waar cake en kruidkoek gekocht werd voor bij de koffie. Enkele medewerkers van de Parabool herkenden de Burgemeester gelijk en ook enkele klanten in de winkel werden even begroet. Verder zijn we niet geweest, want de Parabool staat conform de afspraak tussen de 3 raadsleden uit ons dorp, op het lijstje van Jos Alferink.

In de Schalm was de gebedsdienst met voorgangster Annie Velderman juist afgelopen en konden we gelijk aan de koffie. Op de "Heerd" werden leuke gesprekken gevoerd met kerkgangers, begeleidsters van de Dagopvang Miep Jansen, Gerda Schrijver, Ria Nijmeijer en met het bestuur van De Schalm Wim Slijkhuis en Ronald Holtmaat. Het bestuur heeft een rondleiding gegeven met uitleg over de verbouwing en het vele vrijwilligerswerk. Ook is er dankbaar gebruik gemaakt van de situatie om het probleem van de MFA's (multifunctionele accommodatie) met Horeca Nederland onder zijn aandacht te brengen. Tevens is besproken dat de isolatie van het oude deel van de Schalm niet voldoet, waardoor er te hoge stookkosten zijn en de geluidsisolatie van de schuifwanden is onvoldoende. Zo heeft De Schalm nog wel enkele wensen.

Hierna gingen we naar de kerk, waar de koster Wim Pot informatie gaf over het vele vrijwilligerswerk hier en over zijn werk als koster. Ook het 75 jarig bestaan, de bijzondere kruiswegstaties, het mooie orgel en de zorg over de toekomst van de kerk werden besproken. Een wandeling door het Parochiebos met een bezoek aan het overdekte bosaltaar houdt de burgemeester nog tegoed. Hiervoor wordt hij uitgenodigd om de dauwtrappersmis dit jaar of volgend jaar bij te wonen.

We hebben De Eikelhof bezocht, waar we door Ronald Eikelhof en Peter Groen informatie hebben gekregen over hun opdrachten door geheel Nederland. Ze hebben o.a. in Lage Vuursche veel kastelen en hotels gestyled, alleen het kasteel van Beatrix, Drakensteyn, ontbreekt nog op hun lijst. Na een rondleiding door hun schitterende showroom en een vluchtige kijk in de tuin, gingen we richting de volgende locatie.

Bij 't Schoapie werden we hartelijk verwelkomd door Martin en Silvia Nikamp. Vol trots hebben zij ons de kinderopvang laten zien. De mooie met veel daglicht voorziene ruimtes zijn prachtig ingericht voor de opvang van kleine ukkies tot aan kinderen van de basisscholen, die na schooltijd (BSO) hier kunnen spelen en samen eten en drinken. Prachtig hoe de vorige schapenstal en varkensstallen zijn verbouwd.
Elke dag gaan de kinderen, zonodig warm gekleed of met regenkleding buiten spelen. Martin zegt: “slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”.
Heel bijzonder is ook hier het omgaan met dieren. Door een glazen wand zijn de schapen zichtbaar en ook straks weer de lammetjes. In een groot overdekt deel kunnen de kinderen ook kennismaken met konijnen, kleine varkentjes en in een andere stal zijn ook koeien met kafjes te zien. De speelruimte bestaat uit natuurlijke "speeltoestellen" zoals een zandheuveltje waar de glijbaantjes voor de ukkies in verwerkt zijn en boomstammen met leuningen, waar de grotere kinderen hun evenwichtsoefening kunnen doen. In een tuinderskas hebben de kinderen in simpele autobanden hun tuintje met kruiden en groenten.

Hierna gingen we richting Het Heemkerkhof, waar ons de vrijwilligers, Géért Tijs, Herman Baack en Anton Jansen Holleboom opwachten. Ze hebben de burgemeester uitgelegd hoe dit stukje grond door de kerk van Mariënheem is gekocht en na een grondige opknapbeurt in 2012 is gewijd door Pastoor Verweij. Het betonnen kruis gemaakt door Van den Berg Beton, vervangt het oude houten kruis. Zij onderhouden deze plek en zorgen dat het op de bankjes een waar rustoord is, waar je geniet van het uitzicht, de vogels en mooie rododendrons. Bordjes vertellen de geschiedenis van deze plek.

Onderweg naar de spelzaal passeerden we Panorama Salland, gemaakt door de schildersclub Mariënheem. Dit heb ik de burgemeester aangeraden om eens te bezoeken.
Bij de spelzaal stonden een groot aantal bestuurders van de voetbal en van 't Asspel de burgemeester op te wachten. Gérard Nij Bijvank, Frans Pronk, Gérard Kruiper en Gea Slijkhuis vertelden vol trots over de nieuwe kantine met het prachtige voetballogo in glas met daarachter de honderden kleine foto’s van de
vrijwilligers. Het unieke concept van samenwerking tussen bouwbedrijf Hoogeslag en de vrijwilligers heeft tot dit schitterende resultaat geleid. Ook is er gesproken over de geweldige actie in Mariënheem voor de verbouwing van de douches en kleedkamers in ’t Asspel samen met de verbouwing van De Schalm. 
Waar een klein dorp groot in is!!

De burgemeester heeft het boek 75 jaar Mariënheem, het dorp dat er niet had mogen komen, van mij te leen gekregen en we gaan nog een datum afspreken voor bezoek aan de Antoniusschool en uiteraard de dauwtrappersmis.

Met vriendelijke groet,
Lidy Holtmaat, Raadslid Gemeentebelangen

Deel dit via social media