“Jij doet toch Reiki, ofzo?” Nou eh.... bijna. Ik weet wel dat als je niet in het ‘alternatieve’ circuit zit, alles zweverig en op elkaar lijkt, maar ik ben astrologe. Geeft niks – u doet in mijn ogen ‘iets met computers’ of bent bouwvakker waarbij ik geen idee heb wat voor specialisaties u heeft.

Maar, astrologie dus. “Nou, ik lees dat wel eens in de Libelle/Telegraaf/Tina en er klopt niks van hoor!” Nee, dat kan kloppen. Veel van die rubriekjes zijn duimzuigerij of anders wel erg kort door de bocht. Ik heb in mijn twintiger jaren om die reden ook geprobeerd van mijn fascinatie voor astrologie af te komen, want als Stier kon ik mij ook niet vinden in de beschrijvingen van ‘je hebt groene vingers’. Binnen gaan alle planten dood en buiten tiert het eh, nogal welig. Dus toen ik net afgestudeerd was en enig vertrouwen had in mijn wetenschappelijk getrainde brein ging ik een cursus van tien lessen volgen, dan zou ik er wel doorheen prikken.

Fout dus. Ik ging snappen waarom ik mij maar half kon vinden in die Stierige beschrijvingen. Ik ging mij herkennen in de rest van mijn horoscoop. En ik ging een astrologieopleiding doen.

Hoe komt dat nou, dat u zich maar half herkent in zo’n beschrijving van “U bent Boogschutter. U staat positief in het leven, bent nonchalant en ziet altijd mogelijkheden” terwijl u toch ook echt wel op details let (Maagd) of zich liever wat behoudend opstelt (Steenbok)? Eigenlijk is het heel simpel: omdat die Boogschutter niet het hele verhaal vertelt.

“Wat is jouw sterrenbeeld?” gaat alleen over de positie van de Zon in de dierenriem. Dit is wel de kern, maar er is nog veel meer te vertellen. Daar is namelijk ook nog de Maan, en een Stier met de Maan in het teken (wij astrologen noemen dat geen sterrenbeeld, daarvoor moet je bij de astronomen zijn) Steenbok zal wat serieuzer en soberder zijn dan een Stier met de Maan in het teken Ram met zijn impulsiviteit en behoefte aan actie. Kijk, dan zijn er al twaalf varianten van Stier.

Dan is er nog Mercurius, waar je wat aan kan aflezen over hoe iemand praat, denkt, informatie opdoet en verwerkt, zich beweegt in het verkeer. Verder Venus over schoonheid, genieten, ook bezit; Mars over actie, assertiviteit, hoe je ideale man eruitziet of hoe je als man vindt dat je zou moeten zijn. Jupiter over visie en waar je enthousiast over kan worden. Saturnus over waar je kracht uit haalt – nadat je een paar struikelblokken overwonnen hebt. Uranus over vrijheid, Neptunus over spiritualiteit en overgave, en Pluto die wel klein is maar boordevol powerrrr. Die dus allemaal in een ander teken (Tweelingen, Kreeft, Waterman enzovoorts) kunnen staan dan je Zon.

Dan staan die lichten (Zon en Maan) en planeten ook nog eens verdeeld over verschillende levensgebieden waar ze het best tot hun recht komen en kunnen ze onderling samenwerken, goedschiks of kwaadschiks, afhankelijk van de onderlinge hoek en de aard van de betrokken beestjes. Een belangrijk punten in die levensgebieden is de Ascendant (of het ‘rijzend teken’: het stuk van de hemel dat boven de horizon kwam op het moment van uw geboorte), waarin te lezen valt wat u als eerste indruk geeft.

Stel: u bent Stier, net als ik. Maar u heeft een heel zwikkie planeten in Ram en ook de Ascendant valt in Ram, maar Mercurius staat in Tweelingen. Als wij elkaar tegenkomen stel ik me open en belangstellend op met mijn  Ascendant Waterman, al laat ik met Maan in Steenbok niet direct zien wat ik voel of vind. U wil er daarentegen gelijk vol tegenaan want Ram wil actie. Maar gaan wij dan in gesprek, is er een dikke kans dat u alle informatie die maar enigszins  van toepassing zou kunnen zijn op tafel legt met de veelzijdige verzamelaar TweelingenMercurius, terwijl ik met mijn Mercurius in Ram direct door wil naar de kern, alle in mijn ogen overbodige informatie van tafel veeg en onbedoeld fel kan zijn. Maar een stukkie taart erbij blieven we allebei wel, want Stier houdt van de geneugten des levens.

Er valt dus veel informatie te halen uit een geboortehoroscoop: het plaatje met verdeling van de lichten en planeten over tekens en levensgebieden. Maar dit is slechts de kleurplaat van uw karakter. Ik kan zien wat u lastig vindt en wat u gemakkelijker af gaat, maar niet of u zich daarin getraind heeft of het uit de weg gaat. Voorbeeld: een Mars naast Pluto kan betekenen dat u altijd de baas wil zijn, dat u agressief kan zijn, óf dat u met heel veel kracht werkt of sport. Of allemaal. Ik kan niet zien hoe u de kleurplaat heeft ingekleurd. Hoe kan het dan dat het vaak toch gewoon klopt wat ik opschrijf?  Die woorden komen soms zomaar. Daar is dus toch dat ‘zweverige’ stukje...

Deze Stier zit nu wel achter de computer, maar mijn thee is op en het is frisjes door het open raam dus mijn gewenste comfort is er niet echt. Ik zet even mijn huishoudmodus aan: op een structurele Steenbokmanier weer aan het werk. Jammer alleen dat mijn ‘huishoud’ planeet dan weer staat in een levensgebied waar loslaten en chaos spelen. En er zijn wel boeken over Zen en de kunst van het motoronderhoud/boogschieten/verliefd worden maar niet in combinatie met het huishouden. Dus met een liefdevolle schop onder de kont (Mars naast Venus) geef ik me over aan mijn enigszins chaotische huishoudelijke werkzaamheden.

Meer weten? Een snuffelhoroscoop maak ik voor €30.
http://bovina-astrologie.jouwweb.nl
(helaas momenteel beperkte klantenaanname)
Zelf zoeken? Via https://www.catharinaweb.nl/astrologie/index.htm# vind u veel informatie voor de beginnende doe-het-zelver!

Deel dit via social media