Achter in z'n groentetuintje zat Hein op de kruk van z'n 'grepe' wat uit te rusten. Hij had net de laatste 'nieuwe' aardappelen gestoken en geraapt. Al met al had hij toch noch mooi weer een 'scheppersmane' vol gave piepers. Over de Nijverdalseweg raasde een vrachtwagen vol varkens met een rotgang door Mariënheem. De varkens in de vrachtwagen protesteerden luidruchtig, alsof ze wisten wat hun boven het hoofd hing. Gelijkopgaand met de varkenswagen reed een bulkwagen met veevoer over de parallelweg. Alsof de chauffeurs een wedstrijdje hielden wie het eerst door de bebouwde kom van Mariënheem kon komen. Toos stond in de achterdeur en riep Hein om te komen eten. "Wat schaft de pot vandaag" vroeg Hein. "Stamppot andijvie met een karbonade", was het antwoord.

Aan tafel werd niet veel gesproken. Toos was met de gedachten bij de kleinkinderen en Hein las onder het eten (!!) in de Stentor over het mega varkensbedrijf wat er komt aan de Nijverdalseweg. "Tjonge" zei Hein, "Het wordt al met al toch wel mega groot. Als vroeger een boer 10 'motten' had met elk 10 biggen dan was dat al een echte varkensboer. En nu 11.000 varkens! Alsof het niks is. Zullen de buren blij mee zijn. Ik zie het zo gebeuren. Alle huisvrouwen in Mariënheem in paniek want de wind staat weer in het Westen. Op maandagmorgen is de telefoon over belast door de elkaar bellende huisvrouwen. Pas op, haal de was binnen want Straathof stinkt weer! En de twittermachine twittert op volle toeren paniek alom. De voetbalclub moet extra gasmaskers aanschaffen om ook de bezoekende club te beschermen tegen de 'agrarische aroma'. En de dames tennis moet haar thuiswedstrijden in Luttenberg spelen of anders worden ze uit de competitie gezet. Och och wat hangt ons toch allemaal boven het hoofd", verzuchtte Hein.

Toos streek Hein een keer over z'n bol en zei "Och Hein misschien valt het allemaal wel mee, misschien komen er straks wel 11.000 mooie róse biggetjes in de stallen. En misschien kunnen ze de route van de wandelpaden wel een beetje aanpassen en met een loopbrug door de stallen laten lopen! Heeft Mariënheem er gelijk een mooie bezienswaardigheid bij!"

Hein smeet de krant achteruit en zag tot zijn schrik dat zijn karbonade van zijn bord verdwenen was. Onder het 'krantje lezen' was zijn karbonade verruild voor een mooie rooie wortel.

"Als we geen varkens willen ruiken moeten we ze ook maar niet eten", zei Toos.

Deel dit via social media