Hein zat gezellig met Toos aan de koffie. Aan het eind van de vakantietijd waren ze een beetje moe van alle inspanningen van de laatste tijd. Het was ook niet niks, al die dorpsfeesten op een rij en met de Stöppelhaene nog voor de boeg moesten ze wel even uitblazen. Ze lieten de dorpsfeesten nog eens de revue passeren. Midzomerfeesten, Broeklander feesten, Luttenberg feesten, Pompdagen, Hekk´nsluitersfeesten. Het kon allemaal niet op . En nu nog de Stöppelhaene en de Diekdagen. Het lijkt wel of Salland alleen maar denkt aan feestvieren merkte Toos op.

Met een beetje weemoed in haar stem mijmerde Toos verder. Weet je nog Hein? De eerste midzomerfeesten? Mariënheem “snakte” naar een eigen feestje en heel Mariënheem ging uit z’n bol op de eerste Tiroler avond. En wat waren we trots op ons eerste Midzomer bruidspaar. plechtig ingehaald in een open landauer getrokken door een vierspan paarden. Onder de vakkundig opgezette midzomerboom met een hoogte van wel 25 meter werden de trouwringen uitgewisseld. En die zondagmiddag met de kamelenrace, weet je nog? Brummelaar in de bocht? En die tankslag of die baby kruipwedstrijden! Tjonge wat een feest! Zelfs de Telegraaf stond er vol van! En de oogstkoningin kwam in vol ornaat met haar hofdames naar het midzomerfeest om de stöppelhaene te promoten!

Hein schoof wat op zijn stoel heen en weer. Hij voelt zich altijd een beetje ongemakkelijk als Toos daar over begint want ze had wel een beetje gelijk. Het nieuwe van de dorpsfeesten is er wel een beetje af. Het moet allemaal steeds maar beter en groter. Alles moet vooraf berekend worden en dubbel gecontroleerd op financiële haalbaarheid en veiligheid Voor spontane acties is er bijna geen ruimte meer en zelfs de muntjes trek je uit een automaat. Daarom vond hij het ook zo jammer dat de midzomerboom dit jaar weer was ingekort. Nog een paar jaar en de hele midzomerboom is ook weg. Wat blijft er dan nog specifiek van het midzomerfeest over! Een tentfeest waarvan er 13 in een dozijn gaan. Maar och, misschien moet hij zich er wel bij neerleggen en nu gaan genieten van de komende stöppelhaene met een cabaretavond verzorgd door Sallandse cabaretiers.

Hij zit nog wel een beetje met de “interne controle” want als Toos voor de stöppelhaene de biermuntjes online gaat bestellen staat ieder pilsje vooraf genoteerd.

Deel dit via social media