Hein kent intussen het programma van de midzomerfeesten wel uit zijn hoofd. Voor de barbecue heeft hij zich (zonder medeweten van Toos) al opgegeven en om Toos over te halen om mee te gaan zal vast wel lukken, nee hij maakt zich veel meer zorgen om de schutterskoning. Vorig jaar had hij ook al mee willen doen maar toen was het er niet van gekomen. Toos had het hem sterk afgeraden. "Hein je staat voor schut", zei ze, "je denkt dat je nog net zo kunt schieten als vroeger toen je 'onder dienst lag' maar vergeet dat nou maar want dat is echt niet zo." Hein heeft het er toen maar bij gelaten.

Hein denkt er nu toch sterk over om zich alsnog op te geven voor de wedstrijd om schutterskoning te worden. Hij heeft het hele jaar door regelmatig geoefend, met een oude luchtbuks die hij nog op zolder had liggen. Het resultaat was sterk wisselend. De ene keer schoot hij feilloos in de roos en de volgende keer kon hij nog geen olifant raken. Hij twijfelt of hij met Toos zal overleggen om zich nu toch maar op te geven. Misschien na nog een weekje extra oefenen?

Toos zat met de MIK in de hand te wachten tot Hein binnen kwam voor de koffie . "Kijk Hein", zei ze, "Dit jaar is er weer een schutterskoningtitel te winnen met de midzomerfeesten. Je had vorig jaar toch al graag mee willen doen? Ik zou zeggen grijp nu je kans!" Hein veerde helemaal op. Tjonge dat het zo simpel zou gaan had hij niet verwacht. Een moment later betrok zijn gezicht, Toos kon aan hem zien dat hij twijfelde. "Wat is er", zei ze, "of durf je soms niet?" "Och", zei Hein, "durven, durven, dat is niet het goede woord. Maar ik heb gehoord dat er ook dames aan mee mogen doen, en daar is op zich niks mis mee, maar veronderstel dat Leni R of Anique uut Liemt ook mee doen, en veronderstel dat zij juist een hele goede dag hebben en ik een hele slechte, en veronderstel dat ik dan niet win, hoe moet dat dan met jou, want dan sta jij voor schut. Nee dat kan ik jou niet aan doen Toos! Het lijkt me beter dat ik de dames dit jaar zo maar laat winnen zonder dat ik mee doe, volgend jaar bekijken we de zaak dan wel weer opnieuw. Misschien kan ik dit jaar maar beter zorgen dat ik kampioen van Nederland wordt met scootmobielvoetbal of kampioen van Salland in het boogschieten, want dat lijkt me een fluitje van een cent".

Deel dit via social media