Het Midzomerfeest 2016 was ietwat omstreden door de verhuizing naar de Manege. Een grote verandering waar iedereen anders mee omgaat. Gelukkig hebben wij zeer vele positieve reacties ontvangen en wordt er zelfs al meegedacht over het Midzomerfeest 2017 waarvoor hartelijk dank.  Omdat er ook nog vragen waren, proberen wij nog even de belangrijkste punten helder op papier te krijgen. Mochten er nadien nog vragen zijn, kom gerust bij ons en wij gaan graag om tafel.

 

Aan de verhuizing liggen een aantal factoren ten grondslag.

Een begroting die al decennia lang op hetzelfde bedrag ligt waarbij in hoogtijjaren een leuk bedrag overgehouden werd en terug aan Marienheem gegeven kon worden in de vorm van giften. Echter de bezoekersaantallen zijn bij lange niet meer wat het vroeger was. Ook de inkomsten helaas niet. Het bestedingspatroon is gewoonweg veranderd.  De laatste jaren na het bijstellen van de begroting (helaas naar beneden), moest er nog telkens geld bij. De kosten werden hoger de opbrengsten minder. Gelukkig hebben de sponsoren ons nooit in de steek gelaten en hebben zij ons mede op de been gehouden. Wij moesten ervoor waken dat wij niet in een neerwaartse spiraal zouden raken.  Daarom hebben wij aan het begin van het seizoen 2016 ons de vraag gesteld hoe het Midzomerfeest in 2020 eruit zou zien. Allerlei vragen passeerden de revue. Moeten we terug naar de basis? Moeten we naar een 2-jaarlijks evenement, moeten wij groter worden? Beslissingen waarbij niet naar emotie maar naar ratio gehandeld moet worden.  Wij hadden een referendum kunnen houden. Verhuizen of terug naar de basis? Zonder kennis wat zich afspeelt bij de organisatie wordt dan gauw uit emotie gestemd. Wat als de uitslag 50 % om 50 % zou zijn? Wij, het Midzomerbestuur en al haar commissies hebben een visie, hebben feiten en handelen naar ratio.. Het is niet dat wij alle wijsheid in pacht hebben maar volgen wel de landelijk ontwikkelingen. Wij hebben dus voor groter en daarmee de verhuizing naar Manege Bartels  gekozen en gelukkig heeft dit zich goed uitgepakt. Een zeer gezellige donderdagavond. Op vrijdagavond en zaterdagavond veel meer bezoekers (Op zaterdagavond zelfs 500 bezoekers meer dan de vorige editie). Op zondag gelukkig een keer mooi weer maar daar hebben wij jammer genoeg geen invloed op. Ook deze dag een fantastisch publiek en een gezellige meute in de “tent”. Want zo werd de manege, mede dankzij de aankleding, nog zeker in de volksmond genoemd.

Manege Bartels, niet alleen lokaal en regionaal bekend maar landelijk en zelfs ver, heel ver buiten de landsgrenzen. Manege Bartels heeft een goede naam. De manege biedt ontzettend veel mogelijkheden. De accommodatie voldoet aan alle wettelijke eisen. De kosten van de tent vervallen daarmee grotendeels. Het biedt ook voordelen voor u en onze veiligheid. Bij storm of onweer moesten wij op de vorige locatie een calamiteitenplan op tafel hebben liggen waarbij in noodgevallen wij u naar de sporthal moesten evacueren. In de manege zit iedereen veilig. Helaas is het de laatste jaren (en zelfs afgelopen weekend) een aantal keren voorgekomen dat bepaalde organisaties te maken kreeg met onweer en storm.

Wat ook meespeelt met de verhuizing zijn de vrijwilligers. Het werven van vrijwilligers is ook niet eenvoudig. Een avond tappen is het probleem niet, het opbouwen en afbreken, 9 maanden voorbereiding met vergaderingen, organiseren, opbouwen van elementen daarentegen wel.

Wij hebben deze beslissing breed gedragen genomen. Ook in het bestuur was aanvankelijk niet iedereen direct voor.  Maar na alle voors en tegens tegen elkaar afgestreept te hebben zijn ook zij er vol voor gegaan. Nu het bestuur de laatste jaren uitgebreid is en daardoor een ietwat andere structuur krijgt, beginnen wij aanvang het nieuwe seizoen met het opstellen van een beleidsplan. Dit beleidsplan moet de rode draad zijn voor de organisatie in de toekomst.

Met de visie die wij voor ogen hebben verdelen wij het feest op in doelgroepen met thema’s. Door de verhuizing en daardoor minder opbouwtijd hebben wij een extra avond kunnen creëren. Dit betreft de donderdagavond en is bedoeld voor alle Marienhemers. Een avond met cabaret, activiteiten van en voor de bevolking en een bandje die muziek voor alle leeftijden speelt. De vrijdagavond is een echte feestavond met als thema wat op dat moment hot is. Dit jaar en volgend jaar “Oktoberfest”. De zaterdagavond is voor de jeugd. Uiteraard is iedereen welkom maar de muziek is gericht op deze doelgroep. De zondag is een echte familiedag.

We kunnen nu na afloop zeggen dat het een welgeslaagd feest was voor jong en oud met dank aan jullie. De verhuizing heeft onverwachts ook positief uitgepakt voor het aantal vrijwilligers. Maar liefst 7 personen hebben te kennen gegeven nu een leuke uitdaging te zien en hebben zich aangesloten. Super, daar zijn wij uiteraard heel blij mee. Er stoppen ook elk jaar vrijwilligers en vers bloed is dus gewenst.

Natuurlijk zijn er verbeterpunten en zijn wij een luisterend oor geweest. En daar doen wij ook wat mee voor 2017. Nogmaals hartelijk dank voor jullie vertrouwen, bezoek en tot volgend jaar. (22 t/m 25 juni)

Het bestuur van het Midzomerfeest.

Deel dit via social media