Opstand? Boeren? Jawel. Je zou het niet verwachten. Met werk dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en soms ook ’s nachts doorgaat hebben ze daar helemaal geen tijd voor, laat staan zin in. Maar genoeg is genoeg. Twee weken geleden zagen we het ook al: snelwegen vol trekkers, het Malieveld in Den Haag vol trekkers, op het strand ook keurig geparkeerd. Indrukwekkende beelden. Het grootste deel van het Nederlandse volk vond ’t ook mooi.

Helaas snapten de beleidsmakers het niet. Nog diezelfde week kwam er bovenop alle regels, maatregelen, verordeningen en verboden nog maar gewoon een stikstofmaatregel bovenop.

Je hebt een boer niet snel boos, maar dit schoot toch echt in dat ene verkeerde keelgat dat ze nog overhadden. Stikken of slikken? Geen van beide: weer actievoeren, nu ook provinciaal.

Ook vanuit boer-rijk Mariënheem trok men, met een heerlijk bakje koffie van de voetbalvereniging achter de kiezen, naar het provinciehuis in Zwolle. Een hele stoet trekkers vanuit het verre oosten van Overijssel reed al over de N35 en Mariënheem maakte de rij nog weer langer. Ze werden daarbij enthousiast toegejuicht door de lokale jeugd! Tussen Raalte en Zwolle was de stoet 7 kilometer lang…. Allemaal boeren die erf en vee achterlaten voor een dag. Werk ligt daar meer dan genoeg, maar je wil en moet ook naar de toekomst kijken: hoe kun je verder met je bedrijf, waar je dagelijks hart en ziel in legt? Netjes draaiden ze al ritsend vanaf de parkeerplaats van ’t Asspel de weg op, vaak met borden met leuzen of met de Nederlandse vlag ondersteboven. Begeleid door de politie, met wie de route doorgenomen was, toog men gestaag naar het provinciehuis. De gedeputeerde aldaar gaf niet snel mee, maar gaf uiteindelijk gelukkig wel het sein dat de stikstofregels opgeschort worden.

Voor Overijssel is dit een mooie stap. Nog niet in alle provincies is er goed naar de boeren geluisterd en ook landelijk zijn er nog wat appeltjes te schillen. De Mariënheemse deelnemers konden na een fijn afzakkertje in de voetbalkantine rustig naar huis. Maar het is nog niet klaar. Woensdag weer knallen! Foto Gerard Achterhoek klik HIER

Deel dit via social media