Eigenlijk had ik als mijmer-onderwerp eerst gedacht aan ‘vrede op aarde’, en hoe dat vooral tot uiting komt in ‘vreten op aarde’. Want de voorraadkasten liggen weer gevuld met allerlei lekkers voor de kerstdagen en ook met oudjaar willen we wat te snaaien op tafel hebben staan. Met buiken vol welbehagen voor de televisie in plaats van ‘in de mensen een welbehagen’. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb voor de feestdagen de koelkast vol en de agenda leeg. Géén afspraken buiten de deur. Géén hok vol visite. Alleen het eigen gezin. Samen eten. Samen voor de tv hangen. Samen spelletje spelen. Rust.

Daar zijn de donkere dagen eigenlijk ook voor. Het is niet meer dan natuurlijk om naar binnen te keren in deze tijd. En dan bedoel ik lekker in huis blijven maar ook de rust in jezelf zoeken. Jezelf zoeken en vinden. Vroeger – ja, oma spreekt weer – kon je ook haast niet anders want als het buiten donker was kon je daar toch niks doen. Binnen bij de kachel was dan the place to be. Wachten op de terugkeer van het licht. Net een paar dagen voor kerstmis valt de kortste dag van het jaar. We kijken reikhalzend uit naar het lengen der dagen, het groeien van groen, terugkeer van de warmte van de zon. Dat hebben we nodig om gewassen te laten groeien en om zelf goed te gedijen. Maar dat dode punt, dat even stilstaan, dat hebben we ook nodig. Door blijven hollen put uit. Alles heeft een moment van rust nodig. En dat wachten op licht en groen doen we met kaarsjes en het binnen halen van een altijd-groene boom.

Het afgelopen jaar heb ik gehold en stilgestaan. Me een slag in de rondte gebeld en geadministreerd en verteld maar ook stil gezeten in wachtkamers en druk doende gewacht op mail. Maar de laatste dingen waren nu niet echt rustgevend en het eerste was ook bepaald onrustig, hoe leuk een en ander ook kon zijn. Het motto ‘gewoon blijven ademen’ lijkt heel logisch maar soms vergat ik het toch – dank ieder, die mij daaraan hielp herinneren! Ik heb verlangd naar saai en z’n gangetje. Dat is er nog steeds niet, maar de feestdagen heb ik bewust leeg gelaten. Rust. Tijd voor niks. Tijd voor een spelletje. Tijd voor elkaar. In de hoop op vredige dagen in mijn gezin.

Een betere wereld begint bij jezelf. Ik begin bij vrede in huis. En lekker eten, natuurlijk. Heb het goed, allemaal. Ik wens jullie een vredige kerst en een goed nieuw jaar!

Deel dit via social media