We schrijven het jaar 2022 en ons dorp is vandaag versierd met vlaggen en oranje wimpels. Op het voetbalveld staan luchtkastelen in bonte kleuren. Van overal uit het dorp lopen, fietsen en steppen kinderen naar het Asspel, de ene fiets nog mooier versierd dan de andere. Op veel kindergezichtjes prijkt het rood-wit-blauw. Koningsdag 2022: we hebben weer feest in Mariënheem. Drumfanfare St. Cecilia uit Raalte opent de dag met slaan op de trom en tikken op de stokken, gevolgd door het Wilhelmus. De tekst is bij iedereen wel een beetje weggezakt. Voor veel van de jongere kinderen is het de eerste keer dat ze dit in het dorp kunnen vieren en het is dan ook nog een beetje spannend!

Dan vertrekt de optocht door het dorp, met St. Cecilia voorop! Op iedere straathoek zorgt een verkeersregelaar dat de bonte stoet met kinderen veilig door kan. In de stoet is zelfs een gouden koets, en naast het vele rood-wit-blauw in linten, crèpepapier en ballonnen zijn er ook

fietsen versierd met linten in alle kleuren van de regenboog. De optocht gaat over de Keizerskamp, Essenbree en het Wörmink en heel Mariënheem kan de klanken van de fanfare horen. Ouders, grootouders, oranje leeuwen, grote en kleine broers en zusjes en andere belangstellenden lopen en skelteren mee langs de route. Gezellig!

Bij terugkomst worden de versierde fietsen en skelters keurig geparkeerd zodat de jury ze kan beoordelen. In de voetbalbak bij het Asspel hebben dan de groepen 0, 1 en 2 spelletjes. Blikgooien, Twister, tattoos schilderen, Koningsdag-memory waarbij de kinderen elkaar helpen en hekspringen voor ouders. Voor de groepen 3 tot en met 6 zijn daar op de velden de Toren van Pisa en reuze-Jenga waarbij er goed gegild wordt als de torens vallen, knooien met pvc-buizen en water, een grote stormbaan… de kinderen kunnen spijkers op hun kop slaan en bierpullen sjoelen. Dit betreft houten blokken, dat levert geen houten kop op! Een ijsje is ook veel lekkerder natuurlijk en men kreeg er de jeugd mooi zoet mee.

Dan is er eerst is er de prijsuitreiking voor de oudste groepen, daarna moeten de kinderen uit de jongste groepen uit het springkasteel gevist worden voor hun prijsuitreiking van de spelletjes. Volgt natuurlijk ook nog de prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen! Sommige kinderen melden niet eens de fiets mee te hebben en die ook niet versierd te hebben – maar die hadden dan wèl een oranje shirtje aan! De jury heeft er veel moeite mee gehad om te bepalen welke van al die prachtige fietsen nou echt de allermooisten waren. Het crèpepapier in Raalte was n ieder geval uitverkocht, zo mooi en uitbundig was alles versierd. De allermooiste was echter die van Lauren Oosterkamp!

Met mooi droog weer en kundige enthousiaste begeleiders was alles prima verlopen. Wat klein leed aan hand of voet was door EHBO-er van dienst Gerard Pleizier vakkundig verholpen. Aan het eind van de ochtend was er nog de traditionele rommelmarkt waar de groepen 7 en 8 het speelgoed mag verkopen waar ze zelf uitgegroeid zijn. Boeken, knuffels, spelletjes, zelfs een grote koffer, prinsessenjurken en dinosaurussen zijn alles keurig uitgestald op kleurige kleden. Eerst mogen groepen 0 tot en met 2 hun slag slaan, daarna worden groepen 3 tot en met 6 losgelaten. Zo gaat geleidelijk een ieder weer met buitgemaakte prijs of rommelmarkt-aankoop naar huis om daar verder Koningsdag te vieren. Dit was er een mooi begin van! Was u er niet bij? Gelukkig hebben onze hof-fotografen veel mooie foto's gemaakt! nog meer foto's

Deel dit via social media